Sant Sebastià

La Junta Electoral de Guipúscoa exclou Arnaldo Otegi de la candidatura d'EH Bildu

Ara, EH Bildu disposa de dos dies per presentar un recurs contra aquesta decisió davant d'un tribunal contenciós administratiu de Sant Sebastià

Actualitzat

La Junta Electoral de Guipúscoa ha exclòs Arnaldo Otegi de la candidatura d'EH Bildu per a les eleccions basques del 25 de setembre. La junta ha rebutjat les al·legacions de la coalició independentista i manté el criteri expressat en la decisió de la setmana passada, que considera el líder abertzale inelegible per la pena d'inhabilitació que li va imposar l'Audiència Nacional.

La Junta Electoral ha fet pública a primera hora de la tarda la seva decisió sobre la proclamació de candidatures, que es publicaran aquest dimarts en el Butlletí Oficial del País Basc. La llista d'EH Bildu que es publicarà en el butlletí estarà encapçalada per la periodista Maddalen Iriarte, que en principi figurava com a número dos.

Ara, EH Bildu disposa de dos dies per presentar un recurs contra aquesta decisió davant d'un tribunal contenciós-administratiu de Sant Sebastià.

En la decisió no hi ha intervingut un dels cinc membres de la Junta Electoral de Guipúscoa, per unes declaracions de fa una setmana en què ja avançava que es mantindria la inhabilitació d'Otegi. El president de la Junta Electoral del País Basc, Juan Luis Ibarra, en declaracions als mitjans de comunicació a Vitòria, ha explicat que la decisió d'apartar Iñaki Agirreazkuenaga de les deliberacions al voltant a la candidatura d'Otegi s'ha adoptat per "protegir l'aparença d'objectivitat" de la Junta de Guipúscoa entorn d'aquest cas.

Bildu assegura que Otegi "continua sent el candidat"

L'esquerra abertzale ha respost a la decisió de la Junta Electoral assegurant que Otegi "continua sent el seu candidat a lehendakari" i que arribarà "fins al final" de la via legal perquè pugui concórrer a les eleccions del 25 de setembre. Bildu ha confirmat que presentarà un recurs per la via contenciós-administratiu i que esgotarà "totes les vies jurídiques" per aconseguir "que el desig mostrat per les bases de la coalició es compleixi".

Manifest de suport a Otegi

Paral·lelament, aquest cap de setmana s'ha fet públic un manifest per defensar que Arnaldo Otegi es pugui presentar de candidat a la presidència del govern basc al qual ja s'han adherit, antre altres, l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, el líder del Sinn Féin, Gerry Addams, i alguns polítics catalans com Lluís Llach, Joan Tardà, Anna Gabriel i Jaume Asens.

En una entrevista a Ràdio Euskadi aquest dilluns al matí, Otegi ha insistit que anirà fins al final amb la seva candidatura i ha pressionat al candidat del PNB i actual lehendakari, Íñigo Urkullu, assegurant que ell no es presentaria si no hi deixéssin concórrer un altre candidat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut