El Consell d'Estat francès desestima el recurs de l'associació Acció pels Drets dels Musulmans (ADM), que sol·licitava la suspensió de la mesura (REUTERS/Stephane Mahe)

El Consell d'Estat avala la prohibició de l'abaia a les escoles de França

El jutge assegura que l'ús d'aquesta peça de roba s'inscriu en "una lògica d'afirmació religiosa" i, per tant, desestima el recurs d'una associació musulmana

RedaccióActualitzat

El Consell d'Estat francès ha donat llum verda a la prohibició de l'ús de l'abaia a les escoles, una polèmica mesura d'Emmanuel Macron que ha marcat l'inici del curs escolar al país. 

Segons ha dictaminat l'alt tribunal administratiu, aquesta túnica tradicional s'inscriu en "una lògica d'afirmació religiosa" i, per tant, ha de quedar fora de l'àmbit educatiu.

El jutge es remet a una llei de 2004, que prohibeix expressament l'ús de peces de roba vinculades a confessions religioses dins l'escola pública.

Així, el Consell d'Estat francès desestima el recurs de l'associació Acció pels Drets dels Musulmans (ADM), que sol·licitava la suspensió de la mesura pel risc de discriminació i per vulnerar els drets de la comunitat musulmana --un 10% de la població francesa--.

 

"No afecta" els drets de la comunitat musulmana

El tribunal considera que la prohibició "no afecta el dret a la intimitat, a la llibertat de culte, a l'educació, al respecte a l'interès superior de l'infant ni al principi de no discriminació".  

La prohibició de l'ús de l'abaia es va decretar pocs dies abans de l'inici del nou curs escolar. Aquesta mesura se suma a altres lleis que ja prohibeixen els vels, les quipàs, les creus o els turbants a les escoles públiques.

El govern de Macron defensa la mesura en nom del laïcisme, un dels valors fundacionals de la República francesa. Per sortir al pas d'aquesta controvèrsia, el ministre d'Educació va proposar el retorn dels uniformes a les aules.

Però algunes veus alerten que, a la llarga, aquest tipus de polítiques poden tenir un resultat no desitjat: que moltes noies musulmanes trenquin amb l'escola pública, i acabin en mans de centres religiosos privats.   
 

 

ARXIVAT A:
IslamFrança
Anar al contingut