Madrid

El CGPJ demana que "s'aturin d'immediat" les campanyes de deslegitimació als jutges del País Basc

El Consell General del Poder Judicial ha fet pública una declaració institucional en què reclama el "cessament immediat" de qualsevol campanya, manifestació o declaració que pretengui "fustigar i deslegitimar els jutges i magistrats que imparteixen justícia a la comunitat autònoma basca". Segons ha informat el portaveu del CGPJ, Enrique López, la declaració ha estat aprovada per unanimitat per la comissió permanent de l'òrgan de govern dels jutges. La declaració es produeix l'endemà de la celebració a Bilbao d'una manifestació en suport del lehendakari Ibarretxe i en protesta per la seva imputació per haver-se reunit amb Batasuna un dia després de la declaració de la treva.

Actualitzat
El text aprovat afirma que la manifestació en suport del lehendakari, Juan José Ibarretxe, "tenia com a objecte obtenir una determinada decisió jurisdiccional, en aquest cas el sobreseïment del procés, a través de la pressió política i al marge del marc legal.

En aquest sentit, la declaració institucional indica que "la subjecció a un procediment jurisdiccional d'un responsable polític, en identitat de situació a qualsevol ciutadà, de cap manera pot ser percebut com una agressió externa i il·legítima, sinó ben al contrari, com la més justa i democràtica expressió de la igualtat de tots davant la llei".

També argumenta que "els jutjats i tribunals instaurats per la Constitució del 1978 actuen única i exclusivament en aplicació de la llei, sense donar entrada per tant en les seves decisions a raons polítiques o d'una altra índole".

Finalment afegeix que els possibles errors que els jutges poguessin cometre han de ser corregits com en qualsevol altra democràcia constitucional, a través del sistema processal de recursos o de la deguda exigència de responsabilitat als qui els dictin, però mai mitjançant pressions o campanyes d'assetjament". "La independència judicial no és un privilegi dels jutges sinó que és una garantia ciutadana", conclou la declaració.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut