L'artista Santi Moix davant de l'altar de l'església de Saurí, al Pallars Sobirà, on ja llueixen les seves pintures i una gran flor d…
L'artista Santi Moix davant de l'altar de l'església de Saurí, al Pallars Sobirà, on ja llueixen les seves pintures i una gran flor de porcellana. Imatge del 16 de novembre del 2018. (horitzontal)

El Bisbat d'Urgell i Cultura obren la porta a noves intervencions a esglésies del Pirineu com la de Santi Moix a Saurí

Actualitzat

ACN Sort.-El bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, i la consellera de Cultura Laura Borràs, han obert la porta a noves intervencions artístiques a esglésies del Pirineu. Així ho han anunciat durant la inauguració de les pintures murals, que l'artista Santi Moix, ha fet a l'església de Sant Víctor de Saurí, al Pallars Sobirà. Laura Borràs ha dit que és bo que ''artistes contemporanis ajudin a repensar els monuments'' com les esglésies, sempre prioritzant la conservació dels edificis. Joan Enric Vives ha explicat que el Bisbat d'Urgell té més de 500 ermites romàniques per conservar i restaurar però que si a més a més amb algunes ''es pot fer intervencions de qualitat,'' com les de Santi Moix, ''molt millor''. La intervenció pictòrica de l'església de Saurí es podrà visitar de manera estable a partir del 2 de març del 2019. Pels dies 22 i 29 de desembre s'han programat visites guiades.

Pel que fa a l'obra de Santi Moix és atrevida, enigmàtica i de vegades inquietant. Navega entre l'abstracció i la figuració, ocupant un paper rellevant la natura i la relació de l'home amb aquesta. Tot aquest món és el que ha plasmat a l'església de Sant Víctor. Els treballs s'han dilatat en el temps des del 2015 al 2018.Les bases de la intervenció de Santi Moix es fonamenten en els següents principis: la natura com a element de la cosmogonia religiosa, els colors, la gent de la vall i un espai de recolliment, meditació i pregària.La tècnica de la pintura al fresc és la que domina bona part de la intervenció artística que s'ha portat a terme. Per a realitzar alguns dels elements que acompanyaran l'obra, fonamentalment flors i elements vegetals, s'ha fet amb material sintètic adherit al morter de calç. Finalment, la flor central de l'absis s'ha fet amb porcellana.Aquesta intervenció ha de suposar dinamitzar culturalment i turísticament el poble de Saurí, de poc més d'una dotzena de veïns. Entre els que hi estiuegen hi ha l'artista Santi Moix i d'aquest vincle va sortir la iniciativa. La gent del poble, que sempre el veien anar amb el cavallet i les pintures amunt i avall, li van proposar pintar l'església.

Anar al contingut