Imatge d'arxiu d'una agent de la Policia Nacional
Imatge d'arxiu d'una agent de la Policia Nacional

Dos detinguts a Cubelles en una operació contra el proselitisme jihadista a les xarxes

Hi ha dos detinguts més, a Madrid i Granada, i tres dels quatre han entrat a la presó

Redacció / EFE / ACNActualitzat

La Policia Nacional ha detingut dues persones a Cubelles, al Garraf, per proselitisme jihadista a les xarxes socials. Es tracta d'un home i una dona que són parella. 

Les detencions es van dur a terme dimecres, el mateix dia en què també es va detenir una altra persona a Madrid pel mateix motiu. 

Hi ha encara una quarta detenció que es va fer dijous a Huétor Tájar, Granada, on els efectius de la comissaria general d'informació de la Policia Nacional va arrestar un jove de 22 anys per les seves vinculacions amb el terrorisme jihadista a través de xarxes socials. 

Tres dels detinguts han entrat a la presó i l'altre està en llibertat amb mesures cautelars. 

El cas el porta el titular del jutjat central d'instrucció número cinc de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz

Segons fonts de la policia, l'operació estava programada des de feia temps, abans que comencés l'actual guerra entre Israel i Hamas. 


El "califa" que administrava grups virtuals

Segons informa la direcció general de la Policia Nacional, els investigadors han constatat que aquestes persones, enllaçades a través de grups tancats a les xarxes socials, havien fet un procés de radicalització.

La investigació va començar l'any 2022, quan experts en la lluita contra el terrorisme van detectar l'anomenat "califa", que era el creador i administrador de diversos grups en què intentava adoctrinar joves en el jihadisme. 

Un dels detinguts és el "califa", que creava grups privats i convidava els radicals a participar-hi per establir més confiança. En aquests grups parlaven obertament de la causa terrorista

Als grups hi havia joves que estaven interconnectats entre ells, però que no es coneixien físicament.


Un matrimoni que gravava vídeos 

Dos dels participants es van acabar casant i van començar a viure al mateix domicili. Aquest matrimoni va suposar un punt d'inflexió en la investigació, ja que es va detectar un augment exponencial de la radicalització en tots dos.

Gravaven vídeos en què reclamaven "vessar sang per recuperar l'al-Àndalus i restaurar el califat", entre altres coses. 

L'operació, que s'ha desenvolupat de forma conjunta entre la Comissaria General d'Informació i les brigades provincials de Granada, Barcelona i Madrid, ha estat coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i dirigida pel jutjat central d'instrucció número 5, amb el suport d'Europol.

Se'ls atribueixen els delictes d'autoadoctrinament amb propòsit terrorista, adoctrinament a tercers i enaltiment del terrorisme

Precisament, aquest divendres a la tarda hi ha una reunió al Ministeri de l'Interior per parlar de la situació antiterrorista. 

ARXIVAT A:
TerrorismeJihadisme
Anar al contingut