Barcelona

Dones saudites prenen la iniciativa a Barcelona: "Aviat conduirem"

Catorze dones de l'Aràbia Saudita són a Barcelona per explicar l'anomenada Visió 2030, un canvi al país que vol aprofitar les capacitats de les dones

RedaccióActualitzat

Una delegació de dones emprenedores saudites han escollit Barcelona per fer la primera expedició femenina a l'estranger.

Les dones de l'Aràbia Saudita, ancorada en l'islam més rigorós, no arriben al 20% de la força laboral i, en l'àmbit empresarial, es queden per sota del 5%. Però ara que el país vol deixar de dependre del petroli, el règim vol aprofitar les seves capacitats.

Aquestes dones venen amb una missió: explicar al món amb experiència pròpia l'anomenada Visió 2030 de Mohammad bin Salman al-Saud, el rei de l'Aràbia Saudita. Un intent de modificar des de palau els paràmetres socials i econòmics d'aquesta monarquia absoluta.

Elles juguen amb el doble sentit de la xifra, tal com explica Hind K. al-Zahid, directora del Centre de Dones de Negocis saudita:

"Potser ha sentit a parlar de la Visió 2030. Té un objectiu molt precís. El nombre de dones que treballen hauria de passar del 20% al 30%."

 

És la primera expedició d'aquest tipus que fan a l'estranger. I han triat Barcelona.

"En la nostra recerca hem trobat que Catalunya està  entre els llocs més ben situats per a emprenedors i innovadors, i això és el que ens hem d'emportar cap a l'Aràbia Saudita."

Al-Zahid dona per bona la màxima repetida als informes anuals del Banc Mundial, que afirmen com a causa fonamental de l'estancament àrab el menyspreu de les capacitats del 50% de la població, les dones.

"És completament veritat. A l'Aràbia Saudita se n'han adonat i veuen que si es volen canviar les coses i augmentar el Producte Interior Brut, la contribució de la població en l'economia, s'ha de tenir més dones treballant i contribuint al desenvolupament econòmic."

El camí és llarg i feixuc, fins i tot per a les coses més nímies. En el país del petroli i els cotxes, elles no poden conduir. Quan li pregunten a Al-Zahid quan podrà conduir, ella respon:

"Preguem perquè arribin els cotxes sense conductor... Esperem que aviat. Tenim moltes novetats i esperem que aviat  conduirem."

I afegeix somrient: "Em pensava que seria la primera pregunta que em faria...".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut