Barcelona

Doble homenatge institucional i cívic a Muriel Casals

Dos actes emotius al Parlament i al Parc de la Ciutadella homenatgen la figura política i cívica de la diputada de Junts pel Sí, que va morir diumenge

RedaccióActualitzat

Sentit homenatge en memòria de Muriel Casals aquest dijous a la tarda al Parlament de Catalunya. La institució ha recordat la diputada de Junts pel Sí en presència d'una àmplia representació del món polític català. Hi han assistit tots els presidents de la Generalitat vius: Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas, a més de Carles Puigdemont.

L'acte l'ha conduït l'actriu Sílvia Bel, i ha començat amb una actuació musical a càrrec de la Companyia Elèctrica Dharma, que ha interpretat "Sant Martí de Canigó". A continuació, els periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas han fet una glossa biogràfica de Casals, diputada d'aquesta onzena legislatura i abans presidenta d'Òmnium Cultural durant cinc anys, que va morir diumenge a causa de les ferides provocades per un atropellament de bicicleta patit dues setmanes abans.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha elogiat la figura intel·lectual, universitària, cívica i política de Muriel Casals, ha fet un relat emotiu dels últims anys en què han col·laborat molt estretament, i ha destacat la tranquil·litat i la fermesa que sempre va mostrar. Per la seva banda el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha destacat el paper de Casals en la política catalana dels últims temps. També ha parlat Jordi Cuixart, l'actual president d'Òmnium Cultural, que ha fet un repàs de l'aportació que va fer Muriel Casals a l'entitat i al procés sobiranista.

En l'acte, també hi han actuat Maria del Mar Bonet, que ha intepretat "Enamorat i al·lota"; el violoncelista Pau Codina, que ha tocat "Après un rêve", de Gabriel Fauré, i el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, que ha cantat "El cant de la senyera", dirigit per Daniel Mestre, com a cloenda de l'acte. Abans, Sílvia Bel ha llegit el poema 'Lletra a Dolors', de Miquel Martí i Pol.

 

Homenatge cívic al Parc de la Ciutadella

Després de l'acte institucional, ha començat a les set de la tarda un segon homenatge, de caire més cívic, a poca distància del Parlament, concretament al passeig dels Til·lers de la Ciutadella. Aquest acte, organitzat per l'entitat que va presidir durant cinc anys, Òmnium Cultural, l'ha conduït la periodista i membre del Consell de Govern de la CCMA, Rita Marzoa, que ha anat presentant i dialogant amb les persones que intervenien dalt de l'escenari, davant d'un passeig ple de gent i amb la cobla Sant Jordi actuant entre intervenció i intervenció.

L'acte s'ha articulat al voltant de cinc dimensions en què s'ha considerat que l'homenatjada havia destacat: la justícia social, la lluita per la llengua i la cultura, la defensa dels drets de les dones, de l'educació i del país. De cada àmbit, n'han parlat diversos amics i amigues de Muriel Casals, com els economistes Arcadi Oliveres i Xavier Sala i Martín, la restauradora Ada Parellada, el dibuixant i dissenyador Lluís Juste de Nin, o Carme Forcadell i Josep Maria Vila d'Abadal.

Durant l'acte s'han projectat fragments de parlaments fets per Muriel Casals i els congregats han pogut sentir amb la seva pròpia veu la frase que aquests dies s'ha fet famosa: "No som aquí per buscar un somni, nosaltres som el somni, i aquesta és la nostra força. Visca Catalunya."

També han actuat els castellers de Vilafranca, que han fet un pilar d'homenatge, i al final, amb l'escenari ple, hi ha hagut una sorpresa: en Lluís Llach, company de candidatura de Muriel Casals, ha cantat "Abril 74".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut