Mèxic

Diputats de l'esquerra mexicana ocupen la tribuna del Congrés per evitar la investidura de Calderón

Diversos legisladors de l'esquerra mexicana han ocupat la tribuna de la Cambra de Diputats del Congrés mexicà en un intent d'impedir la investidura del president electe, el conservador Felipe Calderón, que ha de tenir lloc divendres. L'acció dels diputats d'esquerres ha derivat en un intercanvi d'insults, empentes i fins i tot cops amb els legisladors del Partit Acció Nacional (PAN), de Calderón, que han intentat desallotjar-los de la mesa directiva.

Actualitzat

En aquest primer enfrontament, dos legisladors han resultat lesionats: Alberto López, del Partit de la Revolució Democràtica (PRD), que va ser tret fora del recinte amb el nas trencat i en cadira de rodes després de caure a les escales que porten a la tribuna, i un altre diputat del PRD que s'ha lesionat el turmell i ha hagut de ser atès per personal mèdic.

A l'acte de divendres, hi han confirmat l'assistència fins ara catorze caps d'estat i de govern, entre ells, l'expresident dels EUA George Bush, el primer ministre del Canadà, Stephen Harper, així com els presidents de Colòmbia, Álvaro Uribe; El Salvador, Elías Antonio Saca; Honduras, Manuel Zelaya; Nicaragua, Enrique Bolaños; Costa Rica, Óscar Arias, i el príncep Felip de Borbó.

El president de la Cambra de Diputats, Jorge Zermeño, del PAN, ha decretat un recés en la sessió i ha demanat als parlamentaris que tornessin als seus escons. En no aconseguir-ho, Zermeño ha demanat als periodistes que cobrien l'acte que abandonessin la sala, mentre els dos bàndols intercanviaven consignes a favor de Calderón, uns, i del seu rival electoral, Andrés Manuel López Obrador, els altres.

Dilluns passat, Calderón havia anunciat que acudiria "a complir l'obligació que la Constitució" li assenyalava de jurar el càrrec de president al Congrés, davant les amenaces dels senadors d'esquerres de bloquejar la cerimònia d'investidura.

"No es tracta d'un caprici personal, tampoc d'una estratègia de grup. És, simplement, una obligació constitucional que haig de complir, ni més ni menys", ha dit Calderón davant els senadors del partit opositor.

López Obrador, del PRD, va perdre davant Calderón els comicis generals del passat 2 de juliol per una diferència ínfima i va denunciar un frau electoral suposadament orquestrat pel president sortint, Vicente Fox, també del PAN.

Anar al contingut