La ministra danesa d'Immigració i Integració, Inger Stojberg, durant el debat de la "llei de les joies" (Reuters)
La ministra danesa d'Immigració i Integració, Inger Stojberg, durant el debat de la "llei de les joies" (Reuters)
Copenhaguen

Dinamarca aprova confiscar els objectes de valor als refugiats

La norma, que el govern justifica per fer front a les despeses que generen, s'ha aprovat al Parlament per 81 vots a favor i 27 en contra

RedaccióActualitzat

El Parlament danès ha aprovat per 81 vots a favor i 27 en contra una controvertida mesura que passa per confiscar els objectes de valor de tots els refugiats arribats a Dinamarca per fer front a les despeses que generen i limitar el reagrupament familiar. El ministre de l'Interior ha justificat la norma al·legant que cal disminuir la pressió sobre els danesos. La mesura ha comptat amb el suport, a més dels liberals que governen en minoria, dels diputats del bloc de centredreta i del Partit Socialdemòcrata.

La pràctica de les confiscacions, batejada com a "llei de les joies", ja s'aplica a Suïssa i en alguns "lands" alemanys, com Baviera i Baden-Württemberg.

Queden exclosos de la llei els objectes de valor sentimental "especial", com per exemple els anells de casament. Els refugiats no podran quedar-se amb més de 10.000 corones, és a dir, uns 1.300 euros. La xifra triplica el valor que s'havia dit inicialment, un canvi que és fruit de les crítiques que hi va haver per part d'organitzacions de drets humans.

També s'allargaran els terminis perquè puguin reunir-se a Dinamarca amb les seves famílies, o sigui, el reagrupament familiar. Aquest termini passarà a ser de tres anys, en lloc de dotze mesos.

El 2015 van arribar a Dinamarca més de 20.000 refugiats, i s'espera que aquest 2016 n'hi arribin 25.000 més. Les xifres queden lluny dels més de 162.000 demandants d'asil que va tenir Suècia l'any passat.

Anar al contingut