Manifestació anti-Brexit a Londres (EFE)
Manifestació anti-Brexit a Londres (EFE)
Londres

Desenes de milers de persones reclamen a Londres un nou referèndum sobre el Brexit

La plataforma "People's Vote" ha xifrat la participació de la protesta en més de 500.000 persones

Actualitzat

Desenes de milers de partidaris de continuar dins la Unió Europea han començat una marxa a Londres convocada per la campanya "People's Vote".

Els organitzadors han dit que ha estat la manifestació més gran de la història per exigir al govern britànic que faci un nou referèndum sobre el Brexit, i l'han xifrat en més de 500.000 manifestants.

Els manifestants han alçat pancartes que deien "Deixeu-nos decidir" i "És el torn de la UE" per demanar un referèndum sobre l'eventual acord sobre com la Gran Bretanya deixarà el bloc comercial més gran del món. Membres del Parlament dels principals partits polítics s'han unit a la manifestació.

 

 

La marxa arriba quan augmenta la pressió sobre la primera ministra, Theresa May, per la seva estratègia de negociació; la Gran Bretanya hauria d'abandonar la Unió Europea el 29 de març del 2019.

De moment no hi ha acord de divorci, i alguns rebels del Partit Conservador de May han amenaçat de rebutjar l'acord, si Theresa May n'aconsegueix algun.

James McGrory, un dels organitzadors de la marxa, ha dit que els ciutadans haurien de tenir l'oportunitat de canviar d'opinió perquè la decisió impactarà les seves vides durant generacions:

"La gent pensa que les negociacions sobre el Brexit són un desastre total; no tenen fe en el govern per complir les promeses que es van fer, en part perquè no es poden complir"

 

 

L'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, també s'ha unit a la protesta i ha demanat que es faci un referèndum que no només inclogui les opcions de d'acceptar o rebutjar l'acord, sinó també la d'aturar del tot el Brexit.

En el referèndum del 2016, el 52% dels vots van ser favorables a abandonar la Unió Europea, però els últims dos anys han estat políticament convulsos. El govern ha lluitat per posar-se d'acord sobre un pla, i hi ha temors que la Gran Bretanya abandoni el bloc sense un acord.

Alguns sondejos d'opinió han mostrat un lleuger canvi a favor de continuar a la Unió Europea, però encara no hi ha hagut un canvi decisiu en les actituds. Molta gent a la Gran Bretanya diu que s'han avorrit, cada vegada més, del Brexit. Tot i així, la primera ministra britànica, Theresa May, ha descartat en nombroses ocasions la celebració d'un segon referèndum.

Els partidaris del Brexit, com el vicepresident de Leave Means Leave, Richard Tice, diuen que un segon referèndum provocaria una gran crisi constitucional:

 

"Vam tenir una votació, vam votar per anar-nos-en; la idea de tenir un segon referèndum seria increïblement perjudicial"

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut