Lió

Descoberta una "petita Pompeia" al sud de França

Valuós descobriment arqueològic d'un assentament romà que va patir dos incendis i que la cendra ha ajudat a preservar en molt bon estat

RedaccióActualitzat

L'han anomenat la "petita Pompeia", però és al costat del Roine, a França. Són les restes arqueològiques d'una vila romana, al barri de Vienne, a Sainte Colombe, prop de Lió, que s'han trobat a començament d'agost quan s'anaven a construir uns habitatges.

S'han conservat de manera excepcional arran de dos grans incendis que es van produir als segles II i III, que van provocar la fugida dels seus habitants i que les cases i els comerços quedessin fossilitzats.

La troballa es considera la més important en aquest àmbit en mig segle, per l'extensió de l'antiga població, uns 7.000 metres quadrats, en entorn urbà, i per la sumptuositat d'alguns habitatges, que probablement pertanyien a un comerciant vingut de l'orient.

 

S'han trobat fins a 19 mosaics en excel·lent estat de conservació, entre ells un de 13 metres quadrats. Es tracta d'una troballa de les que entusiasmen als arqueòlegs, com en Benjamin Clément.

"Els dos incendis successius van permetre conservar la totalitat de les restes. Perquè podem excavar la planta superior i la planta baixa. I en tots trobem els mobles abandonats pels habitants, com a Pompeia per l'erupció volcànica. Per nosaltres això és extraordinari, perquè podem analitzar amb precisió totes les àrees de totes les cases."

La recerca havia començat a l'abril amb una vintena d'especialistes en arqueologia preventiva, i havia d'acabar al setembre, però s'ha ajornat fins al 15 de desembre després que el Ministeri de Cultura el classifiqués com a descobriment excepcional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut