La policia de Papua Nova Guinea desallotja els últims refugiats del centre d'internament de Manus (Reuters)
Papua Nova Guinea

Desallotgen centenars d'immigrants d'un centre d'internament de Papua

Els refugiats fa anys que esperen poder entrar a Austràlia i es negaven a abandonar el centre d'internament d'immigrants de l'illa de Manus, que la justícia de Papua ha fet tancar

RedaccióActualitzat

Les autoritats de Papua Nova Guinea han desallotjat més de 600 immigrants que encara quedaven dins d'un centre de detenció clausurat de l'illa de Manus.

El centre, gestionat per Austràlia, el van tancar el 31 d'octubre després que un tribunal de Papua el va declarar il·legal. Però després del tancament oficial, els demanant d'asil que hi vivien es van negar a abandonar-lo perquè temien per la seva seguretat.

Austràlia no els permet l'entrada en el seu territori i els refugiats no volen quedar-se a l'illa de Papua, on les autoritats d'immigració els ofereixen traslladar-los a altres centres de confinament.

Feia tres setmanes que més de 600 persones malvivien dins les instal·lacions de Manus sense aliments ni subministraments i abandonats per les autoritats.

 

La majoria feia anys que s'estaven al centre. Procedents de països com l'Afganistan, el Pakistan, Sri Lanka, l'Iran o Síria, han vist com el seu somni d'aconseguir entrar a Austràlia s'esvaïa. El govern del primer ministre australià Malcolm Turnbull es nega categòricament a permetre'ls l'entrada al país i ho justifica per l'estricta política de "fronteres sobiranes".

Austràlia i Papua Nova Guinea al·leguen que la responsabilitat sobre aquests refugiats és de l'altre. El govern australià assegura que ja ha gastat més de 10 milions de dòlars en aquesta instal·lació de trànsit d'immigrats de l'illa de Manus i que, ara, la responsabilitat de què es fa amb les persones que hi havia dins és del govern de Papua.

 

Sota la política de "fronteres sobiranes" australiana, els demandants d'asil que tracten d'arribar fins a les seves costes en vaixell són interceptats per l'armada australiana i, un cop detinguts, es traslladen a centres d'internament a illes de Papua o Nauru, al Pacífic sud, on són confinats. Així, els immigrants mai arriben a trepitjar territori australià.

Les Nacions Unides i grups de defensa dels drets humans han denunciat en diverses ocasions la situació en què malviuen aquests immigrants i han demanat a Austràlia que els tanqui.

 

 

Anar al contingut