Barcelona

C's i PSC declaren al TSJC que van advertir Forcadell i CSQP diu que va complir el reglament

Són José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, que ha explicat a la jutge que va avisar la presidenta del Parlament, David Pérez, del PSC, que va exigir que es complís el reglament del Parlament, i Joan Josep Nuet, de CSQP, que ha negat que es vulnerés cap llei ni reglament

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns declaren al Tribunal Superior de Justícia tres diputats membres de la mesa del Parlament: els que hi són en representació de Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí que es Pot, José María Espejo-Saavedra, David Pérez i Joan Josep Nuet.

Ho han fet davant la magistrada Maria Eugènia Alegret com a testimonis en la querella de la fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que divendres va declarar com a investigada per una presumpta desobediència al Tribunal Constitucional. Segons la fiscalia, Forcadell no va fer cas de les advertències d'aquests membres de la mesa, que van considerar que la inclusió de la votació del full de ruta independentista en l'ordre del dia del ple anava contra les resolucions del TC.

El primer que ha entrat a declarar, poc abans de les 10 del matí, ha estat José María Espejo-Saavedra, diputat de Ciutadans i vicepresident segon de la mesa del Parlament. Quan una hora després ha sortit, Espejo ha insistit que la providència del TC era clara cap als membres de la mesa, i que per això va advertir Forcadell que es cometia frau de llei. Ha afegit que, segons el seu parer, Junts pel Sí i la CUP volien saltar-se de manera premeditada la prohibició traslladant responsabilitat al ple. Pel que fa a la inviolabilitat dels parlamentaris, ha assegurat que els tribunals l'han de protegir pel que fa als seus vots i opinions però no per les seves accions.

A les 11.00 ha començat a declarar David Pérez, del PSC i secretari segon de la mesa, que a la sortida ha afirmat que havia contestat totes les preguntes que li han fet, i que ha explicat que a aquell ple del Parlament va a Carme Forcadell i a tots els diputats que s'havia de respectar l'article 82 del reglament del Parlament, que especifica que per poder incloure un tema en un ple cal facilitar tota la documentació almenys dos dies abans.

Nuet: "No s'hi val tot per derrotar idees polítiques"

El tercer a declarar ha estat Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, que ha entrat a dos quarts d'una. A la sortida, poc abans de les dues, Nuet ha dit que ha declarat que el 27 de juliol es va seguir el procediment habitual i no es va vulnerar cap llei ni reglament.

El diputat de CSQP ha criticat amb duresa el procés judicial contra Forcadell, i s'ha mostrat alarmat perquè el considera un intent de fer que el poder legislatiu "hagi de seguir la batuta del poder judicial":

"Aquests debats estan al carrer i també han d'estar a les institucions, no pot ser que als carrers i als sopars es parli d'unes coses i que al Parlament estigui prohibit parlar-ne. Si això s'executa sense filar prim no podrem parlar ni de renda garantida, ni de polítiques socials, tampoc de sobirania i tampoc d'independència, evidentment."

"No s'hi val tot per derrotar idees polítiques que no són les teves, si permetem que aquest cas tiri endavant demà serem jutjats per altres casos, per altres idees i jutjaran a altres persones. És molt perillós això, si els parlaments han d'anar així, no cal mesa, no calen diputats, els secretaris judicials poden dirigir els parlaments del país."

Nuet molt probablement haurà de tornar al TSJC com a investigat, després que aquest cap de setmana s'ha sabut que el govern espanyol ha presentat un incident d'execució davant del Tribunal Constitucional que pot suposar l'obertura d'un nou procés penal que l'inclou a ell, a Forcadell i als membres de la mesa representants de Junts pel Sí, i que són Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut