Travis King, el soldat nord-americà que es troba a Corea del Nord

Corea del Nord trenca el silenci: Travis King fugia del "racisme a l'exèrcit nord-americà"

A mitjans de juliol un soldat nord-americà va travessar la frontera entre les dues Corees i des de llavors no se'n sap res

Ja ha passat un mes des que el soldat nord-americà Travis King va entrar a Corea del Nord. I finalment, Pyongyang ha trencat el silenci: ha explicat que hauria desertat perquè patia "maltractament i racisme" a l'exèrcit dels Estats Units i que hauria demanat asil al règim de Kim Jong-un.

Aquesta és la versió que ha donat aquest dimecres Corea del Nord. Segons el comunicat de Pyongyang, el soldat, que va ser detingut, ha explicat durant l'interrogatori que va passar deliberadament la frontera entre les dues Corees buscant refugi, allà o en un tercer país, i que estava desil·lusionat davant la desigualtat de la societat nord-americana.

Sud-coreans miren cap al nord a través d'uns prismàtics en un lloc d'observació prop de la zona desmilitaritzada que separa les dues Corees
Sud-coreans miren cap al nord a través d'uns prismàtics en un lloc d'observació prop de la zona desmilitaritzada que separa les dues Corees (REUTERS/Kim Hong-ji)

Travis King, negre i de 23 anys, tenia pendents algunes mesures disciplinàries a dins l'exèrcit i havia protagonitzat diversos incidents durant l'últim any de servei a Corea del Sud: baralles, multes i enfrontaments amb la policia.

Els últims dos mesos abans de la fugida els havia passat a la presó, condemnat per haver agredit uns agents de policia. De fet, el dia que va passar la frontera, Travis King havia estat custodiat fins a l'aeroport per tornar als Estats Units. De fet, la seva fuga voluntària fa que el Pentàgon no el consideri un presoner de guerra. Tot i això, el Departament de Defensa nord-americà diu que treballa per fer-lo sortir del país.

A hores d'ara King encara no ha fet declaracions, però un tiet va explicar a la premsa que havia patit racisme durant el servei militar.

L'informe nord-coreà arriba just abans que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reuneixi per discutir la vulneració dels drets humans a Corea del Nord. No és casualitat que en el mateix comunicat sobre Travis, es qualifiqui de "burla dels drets humans i un engany a la comunitat internacional" que els Estats Units convoquin la reunió d'aquest dijous sobre drets humans.

I afegeix: "No contents amb fomentar la discriminació racial, els delictes relacionats amb les armes, el maltractament i el treball forçat, els Estats Units han imposat estàndards de drets humans poc ètics en altres països".

Durant dècades, Pyongyang ha destacat la discriminació racial als Estats Units, que qualifica d'hipocresia. Per això, alguns experts apunten que el règim no s'estarà d'utilitzar el cas a favor seu.

ARXIVAT A:
Corea del NordEstats UnitsONUCorea del Sud
Anar al contingut