Washington

Compromís mundial per protegir el material nuclear vulnerable en quatre anys

Els representants dels 47 països reunits a la Cimera de Seguretat Nuclear s'han compromès a protegir "tot el material nuclear vulnerable en quatre anys", segons la proposta de comunicat final. Els Estats reconeixen en aquest pla la necessitat de cooperació i accedeixen a compartir informació a través de mecanismes bilaterals i multilaterals en àrees com la detecció nuclear i el desenvolupament de noves tecnologies per reforçar la seguretat. Això sí, el pla no és jurídicament vinculant, de manera que cada estat el podrà adaptar com vulgui a la seva legislació.

Actualitzat
Ahir, Washington va anunciar que la Xina s'havia mostrat oberta, en una trobada bilateral entre Obama i Hu Jintao, a endurir les sancions a l'Iran. Avui, però, Pequín se n'ha desmarcat reiterant que la millor opció són "les negociacions i no les sancions". El president dels Estats Units, Barack Obama, i el seu homòleg xinès, Hu Jintao, es van reunir a Washington abans de l'inici de la cimera. Després de la trobada, Washington va dir que els dos líders havien donat instruccions als seus diplomàtics per treballar conjuntament sobre potencials sancions contra Teheran.

En el discurs inaugural de la cimera, Obama ha dit que el risc d'una guerra nuclear entre els països ha disminuït, però ha augmentat el d'un atac atòmic per part de grups terroristes. Segons Obama, aquesta realitat és "una ironia cruel de la història".

En aquest context, el cap de la Casa Blanca ha indicat que la situació actual requereix un "nou enfocament com a nacions i com a aliats", per aconseguir el que "demana aquest moment de la història". "Crec fermament que els problemes del segle XXI no els pot resoldre una sola nació actuant de manera aïllada. Per resoldre aquests problemes, hem de treballar tots junts".

Trobada bilateral Zapatero-Medvédev

La cimera, en què participen una quarantena de caps d'estat i de govern, ha servit també perquè hi hagi moltes trobades bilaterals. Zapatero ha pogut tenir una conversa, amb traductor, de 40 segons, amb Obama, i una de més llarga amb el president rus, Dmitri Medvédev, que han analitzat les relacions polítiques i econòmiques entre tots dos països. Unes relacions que Zapatero ha qualificat de "molt positives". També han parlat de la seguretat europea i de l'agenda compartida entre Rússia i la Unió.

En aquesta cimera, Zapatero ha apel·lat a una cooperació internacional més intensa per evitar el risc nuclear, i ha expressat el ple suport espanyol al pla promocionat per Barack Obama.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut