Cs demana a Montoro que s'expliqui al Congrés (Reuters)
Cs demana a Montoro que s'expliqui al Congrés (Reuters)
Madrid

Ciutadans pressiona Montoro perquè expliqui amb quins diners es va finançar l'1-O

Cs i PSOE demanen la compareixença del ministre al Congrés davant del seu silenci sobre el finançament del referèndum

RedaccióActualitzat

Cada dia que passa creix la dimensió política sobre l'enfrontament entre el jutge del Suprem Pablo Llarena i el ministre Cristóbal Montoro sobre la suposada malversació de fons públics pel referèndum de l'1-O. Ciutadans exigeix saber si el govern espanyol menteix o no, sobre si es van utilitzar diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per al referèndum. Tant Cs com PSOE volen que Montoro ho aclareixi al Congrés dels Diputats.

El govern espanyol i el PP, tot i que amb algunes veus discrepants, defensa que el control dels comptes de la Generalitat va ser l'adequat i que ara Montoro tindrà l'oportunitat d'explicar-se davant del jutge.

Des de Ciutadans, la seva líder a Catalunya, Inés Arrimadas, demana que el ministre Montoro i el president de l'executiu, Mariano Rajoy, donin "explicacions polítiques": "Creiem que els espanyols mereixen una explicació de Montoro de per què surt tan ràpid i de forma tan contundent a negar malversació, quan hi ha una investigació judicial i policial que diu exactament el contrari."

Arrimadas espera que les declaracions de Montoro negant malversació "no siguin per tapar problemes de gestió que hagin tingut" i insisteix que "davant de tots els espanyols haurà d'explicar si es reafirma".

 

 

El president de Cs, Albert Rivera, creu que el govern haurà d'assumir "responsabilitats" si es demostra que Rajoy i Montoro, "van mentir" quan van dir que no s'havia destinat "ni un euro" al referèndum de l'1 d'octubre.

Davant aquesta ofensiva de Cs, el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, ha censurat l'"obsessió" de Rivera per atacar el govern i li ha aconsellat menys "supèrbia" en relació amb la crisi política a Catalunya. Hernando fa aquesta reflexió: "Li demano a Rivera que no s'equivoqui ni d'equip ni d'adversari. L'adversari a Catalunya són els independentistes, els que han volgut donar un cop d'estat contra la unitat nacional, i no el govern espanyol."

Els socialistes, mentrestant, critiquen Ciutadans, per oportunistes, però al mateix temps esperen que el ministre Montoro doni explicacions al Congrés sobre la qüestió del finançament de l'1-O. L'informe de la Guàrdia Civil xifra la despesa pública en dos milions d'euros, però s'haurà de confirmar, perquè s'hi han detectat errors de càlcul.

ARXIVAT A:
MalversacióProcés catalàReferèndum 1-OArticle 155
Anar al contingut