Cristóbal Montoro
Cristóbal Montoro

Montoro: "No sé com es va pagar l'1-O, però sé que amb diners públics no"

El ministre defensa que l'acusació de malversació es pot sustentar en fets com l'obertura d'escoles públiques

Actualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha parlat del possible delicte de malversació de fons públics per l'1 d'octubre en una entrevista al diari "El Mundo". Montoro ha descartat que s'utilitzessin fons públics per pagar les urnes de l'1 d'octubre o per a la manutenció de Carles Puigdemont, malgrat l'acusació de malversació de fons que es fa als líders independentistes encausats pel procés.

"Jo no sé amb quins diners es van pagar aquestes urnes dels xinesos de l'1 d'octubre ni la manutenció de Puigdemont. Però sé que amb diners públics, no."

Notícia relacionada: Hisenda es presenta com a acusació particular contra els líders independentistes

El titular d'Hisenda ha assegurat que des que van intervenir les arques públiques catalanes no ha anat a parar ni un euro al procés. I és que, si no, assegura, s'hauria comès un delicte de falsificació d'un funcionari, ja que qualsevol despesa ha de passar comptes al departament que dirigeix. De tota manera, afirma que l'acusació es pot sustentar en fets com l'obertura d'escoles públiques.

"Per això hi ha una investigació judicial en marxa, però la malversació no requereix només desviaments de fons: és també obrir un recinte públic per a un acte polític il·legal, per exemple."

Montoro ha defensat la seva actuació.

"Vivim en un estat que pot evitar, pressupostàriament, la independència. I això és el que hem fet. També hem tingut lliçons per al futur."

 

El ministre ha desmentit que triguessin a gestionar el procés, i defensa que ells van ser escollits per gestionar la crisi.

"A nosaltres ens havien escollit per sortir de la crisi. Altres creuen que t'escullen per evangelitzar. Però estem operant un pacient a vida o mort. (...) Estàvem pel que és important: que Catalunya progressi, que és el que no volen els independentistes, perquè, si els catalans progressen dins d'Espanya, els independentistes es queden sense arguments més enllà del sentimental. Jo tinc indicadors setmanals de com va Catalunya: les vendes tornen a pujar, s'estan recuperant."

I és que, per Montoro, el procés va vinculat a la crisi econòmica.

"El procés té bastant a veure amb la crisi econòmica. Hi ha una crisi d'ingressos de l'Estat que impedeix assumir les factures, i arriba Mas i demana un pacte fiscal. Però si no en teníem ni per als proveïdors."

En qualsevol cas, Montoro considera que l'economia, ara, s'ha recuperat i s'està en un bon moment, però alerta que el perill és la política.

"Estem vivint el millor moment econòmic de la nostra història. Amb tres anys més per aquest camí ens posaríem al capdavant del món. Mai l'empresa espanyola havia arribat fins aquest grau d'internacionalització, per exemple. Quin és el risc? La política."

 

Montoro sobre Cifuentes: "És eficient i lleial, però no entenc aquesta obsessió pels títols"

De Cristina Cifuentes, en destaca l'eficiència i lleialtat, però diu que no en comparteix l'obsessió pels títols universitaris.

"No tenim tantes persones amb les seves condicions. És eficient i lleial, però no entenc aquesta obsessió amb els títols. Jo només tinc un títol. Ja m'hauria agradat tenir-ne més."

Finalment, admet que al PP li passa alguna cosa.

"Reconec que al PP li passa alguna cosa, però el problema no és Rajoy."

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Referèndum 1-OPPMalversació
Anar al contingut