Una punció lumbar permetrà detectar tumors cerebrals sense tocar el cervell

Es tracta d'una tècnica molt més simple i amb menys risc que les utilitzades fins ara

RedaccióActualitzat

Un equip multidisciplinar de Vall d'Hebron descobreix una tècnica pionera molt menys invasiva que les biòpsies per diagnosticar i estudiar els tumors cerebrals.

Han desenvolupat la primera biòpsia líquida del líquid cefaloraquidi (que banya el cervell i baixa per la medul·la espinal) per on circula l'ADN dels tumors cerebrals. De manera que, amb una punció lumbar, sense tocar ni el crani ni el cervell, poden obtenir la mateixa informació, o inclús més completa, que amb la biòpsia. Un mètode que ha demostrat ser eficaç en el diagnòstic precoç i el disseny en la teràpia dels tumors cerebrals.

Els càncers cerebrals són dels més agressius i amb pitjor pronòstic i l'obtenció de mostres per analitzar-les és especialment complicada.

Joan Seoane, director de Recerca Traslacional del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO):

El fet de fer una biòpsia en un cervell té un risc molt elevat. Una implicació en el pacient molt greu. Perquè el tumor pot estar en localitzacions que siguin molt importants per al pacient, que afectin la parla, l'oïda, la vista, i per tant, el fet de fer la biòpsia té molt de risc.

Aquesta descoberta, l'han comprovat amb 23 pacients i, segons Seoane, permet fer un diagnostic més adequat:

"Ens permet fer un diagnòstic més adequat, determinar un pronòstic, veure si podem fer un tractament precís, personalitzat, i, després, per què no, veure si podem caracteritzar aquests tumors i veure si hi ha altres alteracions genòmiques que ens permetin dissenyar nous fàrmacs."

Es tracta d'una recerca finançada en part gràcies a la filantropia a través de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. Ara s'ha de confirmar ampliant-ne la recerca amb més malalts de diferents centres. Però pensen que en pocs anys canviarà la pràctica clínica, i també l'estudi, dels tumors cerebrals.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut