Pla sencer dels secretaris generals de la UGT de Catalunya i Lleida, Camil Ros i Núria Solé, amb la secretària d'organització de FITAG-UGT a Ll…
Pla sencer dels secretaris generals de la UGT de Catalunya i Lleida, Camil Ros i Núria Solé, amb la secretària d'organització de FITAG-UGT a Lleida, Demelsa Mateos, durant la presentació de la campanya. Imatge del 5 de juliol del 2016. (Horitzontal)

Camil Ros preveu "conflictivitat" després del 26-J davant la previsible continuïtat de les polítiques laborals del PP

Actualitzat

ACN Lleida.-El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha advertit que "vénen temps de confrontació" i de "conflictivitat" arran dels resultats que han deixat les eleccions del 26-J i que fan preveure un nou govern del PP, ja que "no tenen gaires intencions de rectificar les polítiques que estan fent". En aquest sentit, ha reconegut "ara no hi ha una majoria clara que sí hi era després dels resultats del 20-D per derogar la reforma laboral". Així ho ha dit Ros durant la presentació a Lleida de la campanya 'A igual treball, igual sou', que ha endegat la UGT per denunciar les pràctiques "d'explotació laboral" que, segons el sindicat, porten a terme empreses multiservei i cooperatives de treball associat com a conseqüència de la reforma laboral. En el cas de Lleida, la UGT posa l'èmfasi en el sector carni per l'ús "fraudulent" que algunes empreses fan de les cooperatives i els autònoms, posant d'exemple Càrniques Solà (antiga Primayor de Mollerussa), que compta amb "un 99% de la plantilla que són falsos autònoms", pràctica que també segueixen en menor mesura altres firmes càrnies i escorxadors de la demarcació, segons el sindicat.

La UGT de Catalunya ha presentat aquest dimarts a Lleida la campanya 'A igual treball, igual sou', que ha posat en marxa el sindicat per denunciar i fer visible "el frau i l'explotació laboral" que porten a terme les empreses multiserveis, així com en alguns casos de cooperatives de treball associat. Les empreses multiserveis o de serveis integrals són aquelles que ofereixen tots els serveis que les seves empreses clients els demanden. Es tracta d'empreses que no tenen una activitat principal com a tal i el seu objecte social és la prestació de serveis auxiliars i per a terceres empreses, especialment en els àmbits de la neteja, la seguretat, el manteniment, l'hostaleria i el transport, entre altres. Els treballadors contractats per aquestes empreses poden arribar a cobrar entre un 30 i un 50% menys tot i fer més hores que si se'ls apliqués el conveni sectorial corresponent, segons ha denunciat Camil Ros.La UGT considera que amb l'ús d'aquesta pràctica aquestes empreses estan "desregularitzant les relacions laborals", ja que no apliquen als treballadors els convenis col·lectius sectorials i, per tant, cobren menys i treballen més hores del que preveu el conveni, aprofitant les possibilitats que va incorporar la reforma laboral del PP. Per això, la campanya de la UGT vol denunciar públicament aquestes situacions per posar-hi fre. En el cas de les comarques de Lleida, el sindicat s'ha centrat més en les pràctiques que estan duent a terme empreses del sector carni i escorxadors que actuen com a "falses cooperatives" i contracten "falsos autònoms", fet que provoca que cada vegada hi hagin menys treballadors fixes al sector i, per tant, s'incrementin els temporals, a més de suposar "competència deslleial amb les empreses que no ho fan i actuen correctament", segons la secretària d'organització de FITAG-UGT a Lleida, Demelsa Mateos. Aquests treballadors també cobren menys dels salaris previstos en el conveni del sector i es veuen obligats a fer més hores, segons el sindicat. Per això, des de la UGT reclamen una intensificació de les inspeccions de treball per tal d'eradicar aquesta pràctica empresarial que, segons el significat, ha anat en augment els darrers temps, des de la nova reforma laboral.En concret, la UGT ha volgut denunciar públicament l'empresa Càrniques Solà (antiga Primayor de Mollerussa), en la qual "un 99% dels seus treballadors són falsos autònoms", segons Mateos. Al marge d'aquesta firma, des de la UGT també han acusat d'estar implementant aquestes pràctiques "fraudulentes" altres empreses lleidatanes del sector carni com serien Milsa (del Grup Vall Companys), el Grup Alimentari Guissona, Leridana de Piensos de Balaguer i Argal.

Anar al contingut