Barcelona

Barcelona tindrà el primer centre europeu per a la pastilla preventiva del VIH

El fàrmac ja ha estat aprovat per l'Agència Europea del Medicament

RedaccióActualitzat

Barcelona tindrà el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH. L'equipament, que està previst que obri les seves portes el mes de setembre, farà un control i un seguiment a les persones que ja fan servir aquesta profilaxi.

El fàrmac ja ha estat aprovat per l'Agència Europea del Medicament, però encara no per l'Agència Espanyola. Segons ha explicat el director de BCN Checkpoint, que impulsa el projecte, Ferran Pujol, el centre també acollirà estudis i assajos clínics al voltant d'aquesta pastilla, que té una efectivitat de gairebé el 100%.

"Serà el primer centre europeu amb aquestes característiques."

L'administració d'antiretrovirals a persones de risc es pot fer de dues maneres: o bé amb una pastilla diària quan es mantinguin relacions sexuals de forma continuada o bé també es pot fer de forma planificada. És a dir, abans i després de tenir relacions sexuals.

♦ Cada dia s'infecten dues persones de VIH a Catalunya

 

 

El centre també acollirà estudis d'aquesta pastilla, com l'assaig clínic internacional Discover, que a Espanya impulsaran el BCN Checkpoint, l'Hospital de Bellvitge i el Centre Sanitari Sandoval de Madrid, a més d'altres investigacions en fase de ser aprovades per la Conselleria de Salut de la Generalitat.


Què és la Prep?


La Prep és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix en l'administració d'antirretrovirals a persones de risc per reduir la possibilitat d'infecció; està dirigida homes gais, bisexuals, homes que tenen sexe amb homes (HSH) i dones transsexuals.

El tractament té una durada de 28 dies i ha d'indicar-se preferentment en les primeres sis hores d'exposició, i com a màxim dins de les 72 posteriors.

La pastilla aprovada per l'EMA té el nom comercial de Truvada i combina dos fàrmacs –Emtriva i Viread–, que són molt segurs i amb un baix perfil de toxicitat, i la majoria de persones no experimenten efectes secundaris o, si els presenten, són lleus.

Anar al contingut