Barcelona protegirà 26 cases fàbrica del barri del Raval

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

El barri del Raval va ser un escenari destacat de la revolució industrial a Barcelona i, malgrat els grans canvis urbans, conserva molts exemples d'un element característic, la casa fàbrica. Eren conjunts que combinaven les naus fabrils i les cases dels obrers al voltant d'un pati. Ara l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que protegirà 26 cases fàbrica dins el catàleg de patrimoni històric i artístic de Ciutat Vella per evitar que desapareguin, com ha passat molts cops, per operacions immobiliàries.

El magatzem Nadal es va construir l'any 1782 al carrer de les Tàpies com a part del comerç d'indianes i després s'hi va instal·lar maquinària tèxtil. Conserva l'estructura original, amb arcs de mig punt, i ara acull una cooperativa social i laboral, Impulsem SCCL, que dona formació a joves.

 

Per tota aquesta part del barri del Raval es van multiplicar les indústries tèxtils, com can Ricart, que ocupava un extens solar on ara hi ha diversos edificis. A l'interior del centre esportiu municipal can Ricart es conserven parts de la fàbrica tèxtil, com la sala de vendes amb estructures de ferro de fosa dissenyades per l'arquitecte Josep Fontserè.

Un nou cens recull els secrets del passat industrial de Barcelona

El districte de Ciutat Vella és ple d'exemples que sovint passen desapercebuts d'un ric patrimoni industrial. L'element característic són les cases fàbrica, conjunts formats per les naus de producció i els habitatges on vivien els treballadors. El cens industrial de Ciutat Vella elaborat pels historiadors Mercè Tatjer, Jaume Artigues i Francesc Caballé i publicat pel MUHBA va permetre identificar molts d'aquests edificis. I la guia d'història urbana "Indianes 1736-1847/BCN" de Jaume Artigues també permet situar-les sobre el mapa.

 

Com l'antiga fàbrica Tarruella, coneguda com can Seixanta, un antic complex fabril on ara hi ha tallers d'artistes i entitats de caràcter social. Quan el va comprar un fons d'inversió, experts en patrimoni van alertar del perill que anés a terra. Per protegir-lo, l'Ajuntament de Barcelona el va adquirir i hi farà equipaments i habitatge social.

Fa un any, l'Ajuntament va fer una suspensió de llicències d'obres per assegurar que no es perdessin aquests valuosos conjunts d'un gran valor patrimonial com a memòria de la història obrera, sotmesos a la pressió immobiliària.

 

Ara l'Ajuntament augmentarà de 7 a 26 les cases fàbrica del Raval protegides com a patrimoni. Com la que hi ha a la cantonada del carrer Guifré amb el carrer de la Lluna, amb planta i dos pisos, que passarà a tenir un nivell de protecció B –Bé Cultural d'Interès Local– al catàleg de patrimoni. El pla vol impedir que es pugui augmentar el volum edificat o fragmentar els espais diàfans de les naus. Set edificis tindran el nivell de protecció B, i, 19, el nivell C.

No es permetrà fer habitatge de nova creació en els edificis protegits del pati d'illa ni en planta baixa si poden suposar l'alteració dels valors espacials de les naus. Es vol impedir els usos residencials, comercials o com a oficines que puguin ser perjudicials per a la conservació dels valors dels edificis o que puguin desvirtuar els conjunts.

 

Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella, ha presentat l'aprovació inicial d'aquesta protecció patrimonial, que vol:

"Evitar la parcel·lació de les parts industrials de les cases fàbrica, conservar els habitatges per promoure que les activitats sigui similars a la que hi havia originàriament en aquests indrets, adaptades òbviament a l'activitat econòmica del segle XXI i no del XVIII quan van aparèixer les cases fàbrica."

Entre els edificis protegits hi ha la Foneria Comas, on es va fer l'estàtua que corona el monument a Colom. Posteriorment, la fàbrica es va transformar en la sala de ball La Paloma, però conserva molts elements del seu passat industrial. O la gran illa d'habitatges de la casa fàbrica d'Erasme de Gònima, al carrer del Carme.

Per assegurar la conservació de les cases fàbrica mentre es tramita l'aprovació del pla, l'Ajuntament ha anunciat també una suspensió de llicències d'obra que afecta un total de 57 edificis amb passat industrial i que farà possible ampliar els elements catalogats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut