Barcelona

Suspenen les llicències de 38 edificis per protegir les cases fàbrica del Raval

Sara Grimal / Alonso CarnicerActualitzat

El barri del Raval de Barcelona té un patrimoni industrial poc conegut. Són les anomenades cases fàbrica, situades enmig del teixit urbà i residencial. Molts d'aquests edificis s'han enderrocat o han estat molt modificats, però alguns s'han preservat gairebé intactes. Fa anys que experts en patrimoni que han estudiat el patrimoni industrial de Ciutat Vella reclamen una major protecció per evitar que aquests conjunts desapareguin.

Ara l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat la suspensió de l'atorgament de llicències sobre 38 edificis d'aquesta tipologia amb la voluntat d'incrementar el seu nivell de protecció com a patrimoni de la ciutat.

Poden semblar edificis d'habitatges com qualsevol altre, però, darrere moltes façanes del barri del Raval, hi ha la història de la industrialització de Barcelona dels segles XVIII i XIX. Són les anomenades cases fàbrica, conjunts formats per les naus de producció i els habitatges on vivien els treballadors.

Com la casa fàbrica Valentí del carrer de la Riereta, de 1831, dedicada a les indianes i després filatura de cotó. Quan va acabar l'activitat industrial, els patis i edificis es van transformar per a nous usos. Part de les naus són un garatge i una altra zona acull dependències de l'entitat social Arrels.

Can Seixanta, al mateix carrer, és dels pocs recintes fabrils que ha conservat l'estructura originària, amb pati central. A les naus, situades en diferents pisos, hi ha tallers d'artistes i APIP, una altra entitat social. Fa uns mesos, la venda a un fons d'inversió va disparar les alarmes entre els llogaters. Els experts en patrimoni van alertar del perill d'enderroc d'un dels millors exemples de casa fàbrica, i en van reclamar la protecció, i també d'altres elements que havien identificat en el cens d'edificis de Ciutat Vella amb passat industrial elaborat per Jaume Artigues, Mercè Tatjer i Francesc Caballé, publicat pel Museu d'Història de Barcelona. 

Ara l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat una suspensió de llicències d'obres en 38 edificis i conjunts d'aquest tipus al barri del Raval. S'estudiaran cas per cas i es farà una revisió del catàleg que en podria elevar la protecció com a patrimoni.

Com afirma Gala Pin, regidora de Ciutat Vella: "Amb un major grau de catalogació, no es podran enderrocar. I si hi ha reformes, hi ha elements que s'hauran de conservar, sobretot relatives a l'estructura i els diferents elements que anem trobant ara en la revisió del catàleg que comencem a fer. Mantenint una diversitat d'usos, però també mantenint aquesta memòria del que ha estat el Raval i ha estat també Barcelona."

De 59 peces industrials identificades al Raval per l'Ajuntament, algunes s'han enderrocat o estan en mal estat. Altres s'han reconvertit en edificis d'habitatges, mantenint alguns dels elements singulars.

Pel que fa a Can Seixanta, l'Ajuntament ha traslladat als propietaris la voluntat municipal de preservar l'estructura de l'antic recinte fabril, i fa una mediació perquè els actuals llogaters puguin mantenir les activitats culturals i socials que hi desenvolupen.

La barreja d'usos, residencials, productius i culturals és una de les riqueses dels antics conjunts industrials que encara es mantenen al barri del Raval.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut