El grup de turistes en el qual també hi participava el soldat King, és el que porta una samarreta i una gorra negres (Sarah Leslie)

Baralles, presó i un tour turístic: qui és el soldat nord-americà detingut a Corea del Nord

Al llarg dels anys turistes, estudiants i periodistes nord-americans han estat detinguts i condemnats a treballs forçats, alguns amb un destí fatal

RedaccióActualitzat

Ja havia passat un dels controls de l'aeroport de Seül per tornar a casa, però va canviar d'opinió i ara estaria detingut pel règim de Pyongyang. L'exèrcit nord-americà està intentant saber on para el soldat nord-americà que va travessar il·legalment la frontera de Corea del Nord aquest dimarts en unes estranyes circumstàncies i per què ho va fer.

Es tracta de Travis King, de 23 anys, soldat de l'exèrcit nord-americà des de principis del 2021 i desplaçat a Corea del Sud, on els Estats Units té tropes desplegades des de fi de la guerra de Corea, l'any 1953.

Un soldat premiat, però no pas amb un currículum irreprotxable. Tenia pendents algunes mesures disciplinàries a dins l'exèrcit i havia protagonitzat diversos incidents durant l'últim any a Corea del Sud: baralles, multes i enfrontaments amb la policia.

Els últims dos mesos els hauria passat a la presó, condemnat per agredir uns agents de policia. Va ser alliberat el dia 10 de juliol i després custodiat en una base militar.

Un grup de turistes participa en una visita guiada a la zona desmilitaritzada entre les dues Corees (REUTERS/Kim Hong-Ji)

Incertesa a l'aeroport

Precisament aquest dimarts, quan va ser detingut aquesta vegada per les forces nord-coreanes, Travis King tornava als Estats Units. Va ser escortat fins a l'aeroport, va passar tot el sol el control de seguretat, després va decidir canviar de plans i fugir.

Un treballador de l'aeroport ha explicat als mitjans locals que King va dir que havia perdut el passaport i, d'aquesta manera, no va continuar fins a l'avió.

Tours a la zona desmilitaritzada

Tot seguit, King hauria decidit sumar-se a una de les visites turístiques que s'anuncien a la mateixa terminal per anar la zona desmilitaritzada entre Corea del Nord i Corea del Sud. Malgrat que habitualment es requereixen 72 hores per a fer els tràmits per participar-hi i molts turistes ho reserven amb mesos d'antelació, el soldat detingut s'hi va afegir el mateix dia.

El que va passar a la frontera va ser encara més confús. Una de les turistes que formava part del mateix grup d'unes 40 persones, Sarah Leslie, ha explicat que de sobte el va veure córrer cap a la frontera mentre els soldats sud-coreans intentaven atrapar-lo. Tot plegat, comenta Leslie, "va ser un enrenou" i van fer entrar la resta de turistes en un edifici.

La mare de King, Claudine Gates, havia parlat feia uns dies amb el seu fill que l'hi havia anunciat el seu retorn a una base militar de Texas. "No em puc imaginar en Travis fent una cosa així", ha dit en referència al pas de la frontera del seu fill. 

A hores d'ara ningú sap per què va creuar així la temuda frontera. El què és sabut és que els Estats Units prohibeix als seus ciutadans viatjar a Corea del Nord des del 2015, quan un estudiant universitari va ser detingut i va morir poc després del seu alliberament.

La casa de la mare de Travis King a Wisconsin (REUTERS/Eric Cox)

Americans a Corea del Nord

Al llarg dels anys, diversos turistes, estudiants i periodistes han estat detinguts pel règim de Kim Jong-un. La majoria han estat condemnats a anys de treballs forçats, però finalment alliberats després de grans esforços diplomàtics, i dos d'ells han mort poc després del seu retorn als Estats Units.

L'últim detingut va ser Bruce Byron Lowrance l'any 2018, i també va ser detingut a la zona desmilitaritzada. Per alliberar-lo va fer falta una reunió sense precedents entre el president dels Estats Units en aquell moment, Donald Trump, i el mateix Kim Jong-un. Tot plegat va acabar prou bé per Byron, que va ser alliberat un mes després de la seva detenció.

El cas més conegut és el d'Otto Warmbier l'any 2015, un estudiant universitari que va ser detingut i condemnat a 15 anys de treballs forçats per intentar robar un cartell de propaganda nord-coreana. Va ser alliberat al cap de 17 mesos, però va tornar en estat de coma i va morir poc després d'haver tornat als Estats Units. Després d'aquest cas, va ser quan es va prohibir als Estats Units.

Otto Warmbier (Reuters)

Un altre cas és el de les periodistes Euna Lee i Laura Ling, que van ser detingudes l'any 2009 mentre estaven fent un reportatge sobre el tràfic de persones entre Corea del Nord i Xina. Van ser condemnades a 12 anys de presó acusades d'entrar al país il·legalment, i en aquesta ocasió va ser el president Bill Clinton qui va gestionar el seu alliberament en un viatge a Pyongyang.

Kenneth Bae, dos anys empresonat

Encara que també han estat detinguts altres missioners americans, el cas de Kenneth Bae és remarcable perquè va passar fins a dos anys en un camp d'internament. Havia viatjat diverses vegades al país, però el 2012 el van enxampar amb un disc dur amb material cristià i va ser condemnat a 15 anys de treballs forçats.

Bae va escriure un llibre en el qual explica que durant les quatre primeres setmanes va ser interrogat des de les 8 del matí i fins a les 10 o les 11 de la nit.

Kenneth Bae (Reuters)

L'únic que va ser alliberat sense converses diplomàtiques va ser Robert Park, un missioner cristià i activista pels drets humans. El van detenir el 2009 i un any més tard el van alliberar després d'haver demanat perdó.

La llista és llarga, però també en destaca el cas d'Evan Hunziker. El 1996, uns pagesos el van retenir acusant-lo d'espia, va passar un mes detingut en un centre i finalment va ser alliberat, però es va suïcidar un mes després.

 

ARXIVAT A:
Corea del NordEstats UnitsCorea del Sud
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut