Madrid

Banesto augmenta els beneficis un 2% malgrat la crisi

Banesto ha donat avui el tret de sortida a la publicació de balanços de bancs i caixes espanyoles. Tot i la crisi, aquest 2008 Banesto ha incrementat un 2% el seu benefici. La presidenta, Ana Patricia Botín, ha aprofitat l'acte de presentació de resultats per contestar al govern de Zapatero que no han tancat l'aixeta del crèdit. Segons Botín, la concessió de més préstecs només depèn del fet que la demanda sigui prou solvent.

Actualitzat
Banesto ha registrat un benefici net atribuïble de 779,8 milions d'euros el 2008, el que suposa un increment del 2% respecte a l'obtingut en l'exercici passat, tot i la delicada situació econòmica i la crisi financera internacional. El banc ha explicat que ha decidit dotar una provisió de caràcter extraordinari i voluntari de 60 milions d'euros amb la finalitat d'anticipar els efectes d'aquest cicle econòmic. Sense aquesta dotació, el benefici hauria crescut un 7,5%.

L'entitat que presideix Ana Patricia Botín ha subratllat que l'exercici 2008 s'ha desenvolupat "en un entorn més difícil dels que es preveia", amb fortes caigudes de l'activitat econòmica i tensions en els mercats que han provocat una important baixada en el ritme de creixement del negoci. Tot i això, ha destacat que Banesto ha obtingut uns resultats comercials i financers "superiors als del sector" en creixement d'ingressos, resultats i benefici per acció.

Per al 2009, un any que ha qualificat de "difícil", Banesto s'ha proposat aconseguir un resultat superior al sector i a altres entitats amb les quals es compara. Alhora, preveu mantenir la quota de risc en empreses en el 12% i incrementar la vinculació i transaccionalitat, amb la captació de 15.000 nous clients. El marge d'intermediació ha pujat a 1.637,63 milions d'euros el 2008, de manera que ha estat un 12,1% superior a l'aconseguit el 2007, mentre que el marge ordinari s'ha situat en 2.461,53 milions d'euros, amb un avanç del 8,4%, i el marge d'explotació ha totalitzat 1.462,89 milions d'euros, un 10,8% més.

Els ingressos nets generats per les comissions i l'activitat d'assegurances han arribat als 670,6 milions d'euros, una xifra lleugerament superior a la registrada en l'exercici passat, com a conseqüència de la caiguda de la facturació per comissions netes, que va retrocedir un 2,1% el 2008.


La morositat es triplica i supera l'1,62%
 
La inversió creditícia del banc es va situar al tancament del 2008 en 77.223,84 milions d'euros, un 4,1% més, mentre que l'any passat va créixer a un ritme del 20%. Banesto ha atribuït aquest avanç inferior a la seva política creditícia de "creixement selectiu" i a la demanda inferior de crèdit al mercat, i ha destacat que exerceix un "rigorós control de riscos".

La taxa de morositat s'ha multiplicat per més de tres, fins a arribar al 1,62%, respecte del 0,47% que ha registrat un any enrere, amb una cobertura del 105,4%, mentre que al tancament del 2007 va superar el 329,48%. Per al 2009, el banc s'ha marcat com a objectiu mantenir la morositat per sota de la mitjana del sector i altres entitats amb les quals es compara. El banc ha assegurat que aquest repunt, tot i que és inferior al que ha experimentat el sector, ha requerit més necessitats de dotacions per a insolvències, que s'han situat en 299,8 milions d'euros, un 30,8% més.

La presidenta de Banesto, Ana Patricia Botín, ha assegurat que "li encantaria" concedir més crèdits perquè compta amb prou capacitat i liquidesa, però que això depèn de la demanda per part dels clients "solvents". Pel que fa a les delcafracions de Zapatero que la banca "és massa cauta" a l'hora de concedir crèdits, Botín ha dit que ja ho fan, però que no es poden donar crèdits a insolvents.
Anar al contingut