Barcelona

Augmenta l'interès per donar òvuls i esperma arran de la crisi

La crisi econòmica ha fet augmentar l'interès per donar semen o òvuls. En concret, les donacions d'esperma van augmentar entre un 20% i un 25% en l'últim trimestre del 2008. Pel que fa a les d'òvuls, es fan en funció de la demanda, però es calcula que el nombre de noies que s'hi van interessar va créixer al voltant d'un 10%. Els homes reben una compensació d'uns 50 euros per donació. Les noies, en canvi, reben una compensació d'uns 900 euros. Els candidats són bàsicament estudiants universitaris i el seu interès es basa sobretot per la compensació econòmica.

Actualitzat
Coincidint amb el 30è aniversari del primer banc d'esperma d'Espanya, l'Institut CEFER, han sortit a la llum algunes dades sobre la donació tant de semen com d'òvuls. Fernando Marina, director d'aquest banc català, que a banda e ser pioner és el més gran, ha quantificat el nombre de donacions d'esperma anuals en unes 6.000 o 7.000, xifra que ha augmentat en l'últim trimestre del 2008 entre un 20% i un 25%, és a dir, de 300 a 500 donacions més.

Els donants han de tenir entre 18 i 35 anys i, majoritàriament són universitaris. Segons Marina, a més, destaca que la xifra de candidats descartats és molt alta, ja que només un 10 o 12% dels que s'hi ofereixen són acceptats per fer la donació, per la qual es rep una compensació de 50 euros. El motiu és que l'objectiu és que la qualitat de l'esperma sigui màxima.

En el cas de la donació d'òvuls, les clíniques que s'hi dediquen també han notat un augment de les peticions d'informació per part de possibles candidates a donants. La clínica Teknon, per exemple xifra en un 10% aquest increments. De fet, aquest centre té entre 300 i 500 candidates a l'any, però en descarta entre un 10 i un 20%.

Les donants tenen un perfil similar al dels homes: universitàries. La majoria, a més, són solteres, i també han de tenir entre 18 i 35 anys. Aquest tipus de donacions, a diferència de les de semen, són força més complicades, ja que causen més molèsties a qui s'hi sotmet. És per això que, tot i que no està permès rebre diners a canvi dels òvuls, sí que ho està compensar aquestes molèsties, que a Espanya s'han quantificat en uns 900 euros.
Anar al contingut