Judici suspès
Judici suspès
Barcelona

El judici del 3% pot acabar amb un pacte dels acusats per rebaixar les penes de presó

La vista havia de començar aquest dimarts però s'ha ajornat per un error de citació. Es jutja tres ex-alts càrrecs de l'empresa pública Adigsa, un intermediari i tres constructors durant el govern de Jordi Pujol.

Actualitzat

Dotze anys després que comencés la investigació del cas Adigsa, aquest migdia han hagut d'ajornar el començament del judici perquè el tribunal s'ha oblidat de citar un responsable civil subsidiari. Aquest error de citació obliga a posposar el judici fins d'aquí a dues setmanes, el dimarts 16 de maig.

Paral·lelament, els acusats, entre els quals hi ha tres ex-alts càrrecs de Convergència, intenten arribar ara a un pacte amb la fiscalia. Reconeixerien els fets a canvi d'evitar la celebració del judici i esquivar la presó o retallar les penes demanades de fins a deu anys de presó.

Un d'aquests set acusats, però, el constructor José Antonio Salguero, no s'avé al pacte perquè diu que, més que culpable, se sent víctima. Va reconèixer davant la fiscalia i el jutge instructor que havia inflat factures perquè un altre dels acusats, José María Penín. li exigia el 20% de l'obra de la rehabilitació per continuar adjudicant-li pisos.

Aquest és l'afer conegut com el del 3%, un cas denunciat el 2005 al Parlament pel llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

 

 

Set acusats

L'Audiència de Barcelona havia de jutjar des d'aquest dimarts fins a mitjans de mes tres ex-alts càrrecs convergents de l'empresa d'habitatge públic Adigsa, un intermediari i tres constructors. Se'ls acusa de manegar les adjudicacions per fer rehabilitacions de pisos a canvi de cobrar comissions entre el 2002 i el 2004, durant el mandat de Jordi Pujol.

El fiscal demana penes de fins a 10 anys de presó i 20 d'inhabilitació per a càrrec públic. Calcula en 29.000 euros els diners que es va embutxacar un dels acusats que feia d'intermediari entre les adjudicacions i els constructors. I xifra en més de 120.000 euros el perjudici patrimonial que van causar a Adigsa inflant pressupostos i introduint comissions. A més, el fiscal subratlla el fet que les obres rehabilitades anaven destinades a habitatge social per a joves.

Arran de la revelació de Maragall, uns mesos després la Fiscalia, sota la direcció del llavors fiscal en cap José María Mena, es va querellar contra els acusats. En principi, l'exdiputat de CiU Ferran Falcó també va ser un dels investigats perquè havia estat president d'Adigsa entre el 2002 i el 2005. Això va obligar el 2010 a traslladar el cas del jutjat d'instrucció al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja que Falcó era diputat. Al cap de tres anys, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va deixar sense efecte la imputació sobre Falcó perquè no va trobar cap indici probatori sòlid contra ell.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut