El jutge del Suprem Andrés Martínez Arrieta, el març del 2018 durant la vista pel recurs d'Urdangarin sobre el cas Nóos (ACN)
El jutge del Suprem Andrés Martínez Arrieta, el març del 2018 durant la vista pel recurs d'Urdangarin sobre el cas Nóos (ACN)
Madrid

Andrés Martínez Arrieta presidirà el tribunal que jutjarà el procés independentista

És un jutge considerat més moderat que Manuel Marchena, a qui substituirà al capdavant del tribunal

RedaccióActualitzat

El jutge Andrés Martínez Arrieta presidirà el tribunal del Suprem que jutjarà Oriol Junqueras i els altres 17 líders independentistes acusats de sedició, rebel·lió i altres delictes per l'organització del referèndum de l'1-O.

Martínez Arrieta ja formava part d'aquest tribunal de 7 jutges, i està considerat més moderat que el jutge a qui substituirà, Manuel Marchena, que serà el nou president del Consell General del Poder Judicial, el CGPJ, i el Tribunal Suprem en virtut d'un pacte entre el PP i el PSOE.

Martínez Arrieta serà el president perquè és el membre amb més antiguitat de la sala penal del Suprem, tal com marquen les normes de funcionament d'aquest tribunal. Hi és des del 1998.

El van intentar recusar

Aquest jutge és membre fundador de l'associació judicial Francisco de Vitoria, que com Jutges per la Democràcia, és una escissió de la conservadora Associació Professional de la Magistratura.

És un dels magistrats del Suprem que les defenses dels acusats en el procés van intentar recusar sense èxit. Argumentaven que havia format part de la Sala que havia admès a tràmit la querella per rebel·lió i que no podia ser membre del tribunal.

 

Però la recusació no va prosperar i finalment serà membre, president i podria ser també el ponent de la futura sentència. El tribunal està ara format per Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela, Antonio del Moral, Ana María García Ferrer i Andrés Palomo.

Segons fonts judicials citades per l'agència EFE, el setè membre podria ser Susana Polo, una jutge que fa poc que és al Suprem i que no ha tingut cap contacte amb aquest cas.

Notícia relacionada - Junqueras: "Ens preparem per a una presó llarga i un judici que no serà just"

Fins a 74 anys de presó

Martínez Arrieta, per tant, serà el màxim responsable d'una sentència que pot condemnar a força anys de presó els líders independentistes.

La petició més alta la demana l'acusació exercida pel partit polític Vox: 74 anys per al vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i per als cinc exconsellers empresonats Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, a més de 62 per a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Carme Forcadell.

Per la seva banda, la Fiscalia demana 25 anys per a Junqueras, 17 per a Cuixart, Sànchez i Forcadell, i 16 per a Forn, Turull,Rull, Romeva i Bassa, a més de 7 anys per a Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.

La tercera acusació, l'Advocacia de l'Estat, demana 12 anys per a Junqueras, 11 anys i mig per a Forn, Turull, Rull, Romeva i Bassa, 10 per Forcadell, 8 per Cuixart i Sànchez i 7 per Mundó, Borràs i Vila.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut