Façana principal del Tribunal Suprem (ACN)
Façana principal del Tribunal Suprem (ACN)

El Suprem tanca la instrucció de l'1-O i envia a judici els líders independentistes

Es preveu que el judici contra els 18 acusats, entre els quals hi ha Junqueras, Forcadell i nou exconsellers, començarà al gener

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha tancat definitivament la instrucció del procés i ha obert judici oral contra els 18 processats per l'1-O. El Tribunal ha donat cinc dies a les acusacions --fiscalia, advocacia de l'Estat i Vox--, perquè concreti quants anys de presó demana i per quins delictes.

Segons les filtracions de les últimes setmanes, es mantindrà l'acusació de rebel·lió però no es demanarien les penes màximes de 30 anys de presó, sinó que se situarien en la franja entre els 20 i els 15 anys.

Forcadell, Junqueras i 9 consellers

Els principals acusats són l'exvicepresident del govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i el exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila.

 

A més es jutjarà l'exlíder de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ja famés d'un any que estan en presó preventiva. També Junqueras, Forcadell, Turull, Rull, Romeva, Forn i Bassa estan a la presó des de fa molts mesos.

També la mesa del Parlament

La llista es completa amb els membres de la mesa del Parlament Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, a més de l'exdiputada de la CUP Mireia Boya.

Seran 18 les persones que s'asseuran al banc dels acusats del total de 25 processats en aquesta causa. No hi seran, per motius obvis, Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel, repartits entre Bèlgica, Suïssa i el Regne Unit.

Amb les interlocutòries emeses aquest dijous pel Suprem també han quedat definitivament exclosos de la causa l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'expresidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i l'excoordinadora del PDeCAT i actualment senadora, Marta Pascal.

Inici del judici: el gener

La interlocutòria de conclusió del sumari posa en marxa el compte enrere cap a la celebració del judici, que tot apunta que podria començar el gener.

Amb aquesta decisió, el Suprem conforma el tancament de la instrucció ordenat pel magistrat Pablo Llarena. El més probable és que les defenses reclamin que sigui el TSJC el que s'encarregui del judici, i no el Suprem, cosa que reclamen des del principi del procediment.

Aquestes qüestions prèvies s'haurien de resoldre abans que les defenses enviïn les seves qualificacions, i segurament la sala penal del TS haurà de fixar una vista per debatre-les abans de Nadal.

Un tribunal de 7 jutges

El judici el farà un tribunal penal compost per 7 jutges: el presidirà Manuel Marchena, i estarà integrat per Andrés Martínez, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela, Antonio del Moral, Ana MaríaGarcía Ferrer i Andrés Palomo. Els dos últims s'afegiran en la fase oral del judici.

Per poder fer el judici amb rapidesa, la sala penal del TS ha rebutjat per unanimitat les gairebé 300 al·legacions i peticions de proves noves de les defenses, presentades després que Llarena va tancar la instrucció el juliol.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésReferèndum 1-OGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut