Nens jugant en una de les activitats organitzades per Fundesplai sota el lema "Dret al lleure"
Nens jugant en una de les activitats organitzades per Fundesplai sota el lema "Dret al lleure"
Barcelona

Alumnes catalans reivindiquen el dret a l'educació en l'oci durant el Dia Universal de la Infància

El Dia Universal de la Infància commemora els avenços aconseguits respecte als drets dels infants, però també és un dia per cridar l'atenció sobre la situació dels nens més desafavorits

RedaccióActualitzat

El 20 de novembre se celebra el Dia Universal de la Infància. La data és doblement significativa, ja que el 20 de novembre de l'any 1959 es va signar la Declaració Universal dels Drets de l'Infant i, trenta anys més tard, va adoptar-se la Convenció dels Drets de l'Infant a l'ONU.

És un dia de celebració pels avenços aconseguits respecte als drets dels infants, però també un dia per cridar l'atenció sobre la situació dels nens més desafavorits, fer conèixer els drets de la infància i conscienciar de la importància del seu benestar i desenvolupament.

Aprofitant aquesta celebració, els esplais de la Federació Catalana de l'Esplai, Fundesplai, han organitzat una diada festiva i reivindicativa amb el lema "Dret al Lleure", reivindicant el valor del dret a l'educació en l'oci. Per això, més de 10.500 alumnes catalans han tallat alguns carrers de Barcelona per reivindicar aquest dret reconegut a l'article 31 de la Convenció dels Drets de l'Infant.

També la Fundació Pere Tarrés ha organitzat actes lúdics i ha posat en marxa una campanya amb el nom de www.elpatimésgran.org amb la intenció de sensibilitzar l'opinió pública sobre el fet que la infància és una etapa crucial en la vida de qualsevol persona i que tenir-ne records positius ajuda a créixer bé els nens i nenes com a persones adultes. En aquesta web tothom pot geolocalitzar una vivència o experiència viscuda en la seva infantesa i compartir-la a través de les xarxes socials.

Les entitats han ressaltat la importància de la cita aquest any ja que en el context actual, gairebé un de cada tres nens a Catalunya viu sota el llindar de la pobresa. Això compromet el seu accés a l'alimentació, atenció, formació i oci, i afecta directament la seva salut, creixement i felicitat.

D'altra banda, un centenar d'alumnes de Primària de l'escola pública La Rambleta del Clot de Barcelona han llegit davant de l'estació de metro d'Universitat un manifest pels drets de la infància. El manifest ha reclamat els drets "de tots els nens i nenes del món" a "jugar i tenir una vida digna" i a "ser escoltats".

A l'acte també, hi han participat la colla de gegants del Raval i el grup musical Xiula, així com també el vocal de la junta directiva d'Unicef a Catalunya, Jaume Gàzquez, el director de relacions ciutadanes del Casal dels Infants, Enric Canet i el director de TMB, Jaume Tintoré.

Al mateix temps, la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència ha llançat aquest divendres una campanya a través de change.org per demanar una ajuda econòmica i universal a les famílies per a la criança dels fills.

Anar al contingut