Roma

Alt seguiment de la vaga de transports a Itàlia

Alt seguiment de la vaga nacional de transports convocada a Itàlia pels principals sindicats del país en contra del projecte de pressupostos de l'Estat per al 2008. Feia vint-i-cinc anys que no es vivia una vaga d'aquestes característiques, amb tots els sectors -trens, autobusos, metros, vaixells, avions, personal de les autopistes- implicats. En un comunicat conjunt, els sindicats han expressat la seva satisfacció per l'adhesió massiva, que ha tocat puntes de fins al 100% en alguns sectors i ciutats. A més, han presentat excuses als ciutadans assenyalant que la responsabilitat és del govern.

Actualitzat

Durant els horaris de la vaga hi ha hagut un trànsit intens a les grans ciutats, però no s'han viscut moments de caos perquè molts ciutadans han arribat a la feina abans que comencés la vaga i han esperat que s'acabés per poder tornar a casa seva.

Els trens han estat aturats des de les nou del matí fins a les cinc de la tarda; els avions, des de les onze fins a les quatre, i els vaixells han endarrerit la seva sortida vint-i-quatre hores, mentre que per al transport local les hores de vaga han variat de ciutat en ciutat, amb franges de servei garantit.

La mobilitzció l'han convocada les seccions de transports dels principals sindicats italians -Cgil, Cisl, Uil i Ugl- per demanar una política de transports i per protestar contra les retallades en els recursos destinats al sector en els pressupostos de l'Estat per al 2008, concretament en les partides destinades a millorar la qualitat i la seguretat en el transport públic.

A la capital, els sindicats asseguren que el 72% del personal d'autobusos i tramvies s'ha adherit a la vaga, i s'han tancat les dues línies del metro. A Milà, el seguiment de la vaga ha estat del 50% en els transports municipals de superfície, les tres línies de metro no han funcionat i els trens no han circulat.

Els principals problemes s'han viscut en el sector aeri, amb centenars de vols cancel·lats als principals aeroports italians. L'aeroport romà de Fiumicino ha suspès 162 vols, la major part pertanyents a Alitalia. Els aeroports de Milà, Malpensa i Linate han cancel·lat 205 vols, i a Bolonya se n'han suspès 35.

També la circulació dels trens ha quedat completament bloquejada a tot el país, amb un seguiment del 90%, segons els sindicats.

Ara, els sindicats demanen al govern del primer ministre Romano Prodi respostes concretes per donar solució als "greus problemes oberts" dins d'una política de transports que s'ha de reconstruir. Entre aquests problemes, hi ha els d'"alleugerir" algunes "crisis obertes", com la de l'aerolínia Alitalia, els ferrocarrils públics i la companyia marítima Tirrenia.

Anar al contingut