Centenars de persones surten als carrers a l'Iraq per protestar contra les cremes d'exemplars de l'Alcorà
Centenars de persones surten als carrers a l'Iraq per protestar contra les cremes d'exemplars de l'Alcorà (Reuters)

57 països musulmans denuncien la crema d'alcorans: "La llibertat d'expressió no és odi"

Els governs de Suècia i Dinamarca condemnen els actes i, tot i recordar que estan emparats pel dret a la llibertat d'expressió, estudien fórmules per prohibir-los

L'Organització de Cooperació Islàmica ha exigit aquest dilluns a les autoritats de Suècia i Dinamarca que prenguin mesures per aturar les cremes d'exemplars de l'Alcorà.

L'OCI, en una reunió d'emergència dels ministres d'exteriors dels 57 països que formen part de l'organització, ha condemnat unes pràctiques que s'han repetit en diverses ocasions els últims mesos.

L'última, aquest dilluns mateix, quan Salwan Momika, refugiat iraquià de 37 anys, ha cremat i donat puntades de peu a un exemplar del llibre sagrat dels musulmans als voltants del Parlament suec.


"La llibertat d'expressió no pot servir per escampar odi"

El ministre d'Exteriors saudita, Faisal bin Farhan, ha afirmat que "profanar l'Alcorà no té res a veure amb la llibertat d'expressió" i ha instat als estats membres de l'OCI a "prendre mesures pràctiques per resistir davant d'aquests atacs".

"Aquests actes provocatius no són acceptables de cap manera. La llibertat d'expressió hauria de ser un valor ètic que garanteix la coexistència i no s'hauria d'utilitzar per escampar la violència, l'odi i la col·lisió entre civilitzacions. Hem de defensar els valors de la tolerància i la pau i mostrar la vertadera imatge de l'islam."

El secretari general de l'organització islàmica, Husein Ibrahim Taha, ha lamentat que les autoritats sueques i daneses permetin aquestes pràctiques "amb el pretext de la llibertat d'expressió" i ha assegurat que faran "tot el possible per posar-hi fi".

"Hem parlat amb els governants de Suècia i de Dinamarca perquè prenguin les mesures necessàries", ha afirmat Taha, que s'ha mostrat "decebut per la inacció de les autoritats" d'aquests dos països.


Cremen l'ambaixada sueca a l'Iraq

Aquest gener van produir-se almenys tres incidents en què es va profanar l'Alcorà, un a Estocolm, un altre a Copenhaguen i un a la Haia. Però ha estat aquest estiu quan s'ha produït l'episodi que ha desencadenat les protestes més violentes per part de la comunitat musulmana.

A mitjans de juliol, les autoritats sueques ja van autoritzar una crema d'un exemplar de l'Alcorà i d'una bandera de l'Iraq davant l'ambaixada iraquiana a Estocolm. Va ser llavors quan, amb motiu de protesta, centenars de seguidors del líder xiïta Muqtada al-Sadr van assaltar i incendiar l'ambaixada sueca a Bagdad.

El govern iraquià, a més, ha ordenat l'expulsió de l'ambaixadora sueca a Bagdad i ha amenaçat de rescindir els contractes de les empreses relacionades amb aquests països que operen al seu territori.


Unes pràctiques emparades per les constitucions

Davant d'aquesta situació, els governs danesos i suecs han deixat clar que condemnen aquests actes i, tot i que recorden que "aquestes pràctiques estan emparades pel dret a la llibertat d'expressió de les constitucions", afirmen que estan estudiant fórmules per a limitar o prohibir aquestes accions.  

El ministre d'exteriors danès, Lars Lokke Rasmussen, ha explicat en una piulada que "cremar l'Alcorà davant d'una ambaixada estrangera no pot entendre's d'una altra manera que no sigui una burla", mentre que el líder suec Ulf Kristersson ha sentenciat que s'està vivint "la situació de seguretat més greu des de la Segona Guerra Mundial".

ARXIVAT A:
IslamReligióSuècia
Anar al contingut