25 anys de l'operació Garzón contra l'independentisme

Entre el 29 de juny i el 14 de juliol del 1992 es van detenir 45 persones vinculades al moviment independentista per presumpta pertinença a Terra Lliure

Antoni d'ArmengolActualitzat

Avui es compleixen 25 anys de l'operació més gran mai feta contra l'independentisme. A pocs dies dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, l'Estat va voler assegurar-se que l'independentisme no hi estaria present. Dels 60 detinguts aquells dies, 25 van anar a judici, i només 4 van acabar amb sentències de presó, i van ser indultats l'any 95. TV3 ha parlat amb dos d'ells.

Eduard López: "Va ser una operació molt salvatge, un caràcter molt més extensiu i massiu. Dir-se independentista no era fàcil, l'independentisme era proscrit, una marca."

Algun dels detinguts havia militat a Terra Lliure, organització dissolta l'any 1991.

Esteve Comellas : "La nostra lluita era propaganda armada. Amb accions molt concretes amb la idea que cap persona resultés afectada, sinó el símbol sobre el que actuaves, fos un jutjat o una seu d'Hisenda."

La majoria de detinguts van denunciar tortures, que el jutge Garzón no va investigar.

Ramon Piqué: "Amb un llistat telefònic m'anaven donant cops i em van esquerdar l'os."

Anys després, el Tribunal d'Estrasburg va condemnar l'Estat espanyol per no investigar aquelles tortures. Per a ells, la repressió de l'independentisme continua.

Ramon Piqué: "El caràcter repressiu no ha canviat gaire, potser no amb guàrdia civil o tortures, però apliquen l'aparell jurídico-repressiu contra dirigents del procés."

Els independentistes es reclamen hereus d'una tradició que ve de lluny, més enllà de les retallades de l'Estatut i de les detencions del 92. Però es veuen reflectits en el moment actual.

Ramon Piqué: "Estem en ple procés, fins i tot podem dir que estem cansats del procés, però quan començar a moure les primeres peces que albiràvem que hi havia moviment que alguna cosa passava ens vam sentir satisfets."

Esteve Comellas: "Si hem de cridar a la mobilització o som cridats a la mobilització hem de respondre com a ciutadans que tenim uns drets i que volem que siguin respectats."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut