La mirada televisiva sobre Jacint Verdaguer

Per què mossèn Cinto queia tan malament al poder?

¿És veritat que era vanitós, que era un rebel, o el qualificaven així perquè tot i ser un religiós no era submís al poder i a la jerarquia? La història que explica "L'enigma Verdaguer" és la història del poeta, però també del poder dels diners i de l'Església sotmesa a ells

Sònia Gonzàlez Garcia

Conegut popularment com a mossèn Cinto, Jacint Verdaguer i Santaló es va convertir en el poeta més prestigiós del seu temps. Però el caràcter rebel i coherent en la defensa de les seves idees li va provocar la desgràcia personal, tot i ser molt estimat pel poble per la seva obra literària i pels seus valors.

"Catalunya és una nació extraordinària. El nostre poble té esperit i força per assolir grans empreses, però per això cal recuperar la nostra autoestima, refundar la pàtria" (Jacint Verdaguer, interpretat per Ernest Villegas)

"L'enigma Verdaguer", dirigida Lluís Maria Güell (amb qui també hem descobert personatges històrics com Arnau o Ermessenda), explica la història de l'ascens i la caiguda del principal mite literari de la llengua catalana. Un personatge molt conegut, i desconegut alhora. Va escriure "Canigó", "L'Atlàntida", va fer l'"Oda a Barcelona"... i un munt de poemes que la gent se sabia de memòria.

Tothom n'ha sentit a parlar, però pocs són capaços d'explicar com va ser la seva vida. A la pel·lícula crida l'atenció com es retrata el poder, l'econòmic i el de l'Església, i es comprova un cop més que el dissident sempre és aixafat pels poderosos.

Jacint Verdaguer, interpretat per Ernest Villegas, defensava els pobres, i es va enfrontar per aquest motiu al poder econòmic i eclesiàstic, encarnat en les figures del marquès de Comillas (David Marcé) i el bisbe Morgades (Pere Arquillué). La seva insubmissió va fer que caigués en desgràcia, però sempre va saber defensar-se.

"Així és com són tots els rics del món, uns malànimes, com el vostre pare --dit al marquès de Comillas--, que es va enriquir comprant i venent negres. Però algun dia els miserables s'alçaran contra tots els poderosos i no hi haurà ningú que els pugui aturar, i correrà la sang." (Jacint Verdaguer, interpretat per Ernest Villegas)

 

"No l'hi puc deixar passar perquè si ell, el poeta del poble, admirat i estimat pels més humils, es comporta com si fos un revolucionari, quin exemple donarem a la gent del nostre país? Els que volen destruir la nostra societat tindrien un símbol massa poderós." (bisbe Morgades, interpretat per Pere Arquillué)

Nascut a Folgueroles el 1845, mossèn Cinto és un personatge amb una biografia d'episodis sorprenents. Capaç de practicar exorcismes i seduir amb les paraules al mateix temps, la seva personalitat li va portar més d'una enemistat.

"El dimoni sempre és més a prop del que ens pensem. No sentiu la seva presència al palau del 'negrero'?"
(pare Pujol, interpretat per Francesc Orella)

Quan va morir de tuberculosi el 10 de juny de 1902, el poder eclesiàstic va voler que fos enterrat sense gaire soroll a Vallvidrera, però els seus afins i un testament redactat poques hores abans van convertir el seu comiat en un dels funerals més multitudinaris de la història de Barcelona. Els carrers de la ciutat van ser presos pel poble (més de 200.000 persones). El poble acomiadava el seu poeta i el poder no va poder fer res per evitar-ho.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut