Nit temàtica especial

"Mirada endavant", l'1-O cinc anys després, a TV3

TV3 ha emès una nit especial d'anàlisi del moment polític en què ens trobem cinc anys després de l'1 d'Octubre. Pere Aragonès i els principals líders polítics catalans han participat en aquest objectiu de mirar endavant després del referèndum d'autodeterminació de Catalunya i en un moment de trencadissa dins el govern de coalició independentista.

Fa 5 anys de la fita probablement més àlgida de l'independentisme català dels últims segles. Però el govern català, que es va comprometre a dur a terme aquest mandat, hi arriba en el seu pitjor moment. El periodista Pere Bosch ha entrevistat, des dels estudis de TV3, en aquesta nit especial, el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la diputada i portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, i el secretari general de Junts, Jordi Turull. També han intervingut en el programa Laia Estrada, de la CUP i Jaume Asens, d'En Comú Podem. 

L'objectiu de "Mirada endavant" era, amb l'1 d'octubre del 2017 com a punt de partida, buscar respostes i solucions, amb experts en Dret Constitucional, politòlegs i analistes, a aquest atzucac en què es troba el país, en un nou moment, a més, d'amenaça de crisi econòmica.  

Durant el debat també s'ha emès el reportatge de Genís Cormand i Xavier Bonet "El poder de decidir", que emmirallarà el procés català amb diversos processos d'autodeterminació al món durant les últimes dècades. 

"El poder de decidir" 

Han passat cinc anys de l'1 d'Octubre. Les imatges del referèndum a Catalunya van fer la volta al món i van obrir el debat sobre el dret a decidir, els obstacles que comporta i qui té el poder real per decidir. "El poder de decidir" proposa una mirada a l'exterior i es fixa en els processos internacionals en què es planteja el mateix dilema: la convocatòria d'un referèndum i l'aspiració de nacions històriques a l'autodeterminació. 

En els últims cinquanta anys s'han celebrat 33 referèndums d'independència al món. Quinze han estat pactats i disset es van plantejar de manera unilateral. En quin context es pot pactar un referèndum? Quins estats accepten un referèndum pactat? Per què? Quins resultats han obtingut? Com hi reacciona la comunitat internacional? En quin context s'han plantejat els referèndums unilaterals? 

Un equip del "30 minuts" ha viatjat a Edimburg, a Londres, a Estrasburg, a la seu de la Comissió de Venècia, a Còrsega i a París per analitzar situacions diferents, que evolucionen en paral·lel. Periodistes, politòlegs, analistes de les relacions internacionals i referents culturals analitzen les possibilitats i els obstacles que comporta la lluita pel dret a decidir, una aspiració estesa i plena de dificultats, que s'escampa i es reprodueix arreu del món, en contextos polítics i econòmics ben diferents. 

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha fixat una data per a un altre referèndum a Escòcia: el 19 d'octubre del 2023. Els conservadors britànics li han respost que "ara no és el moment". A Còrsega han enterrat el pres independentista Yvan Colonna, mort en una presó d'alta seguretat francesa on complia cadena perpètua per l'assassinat del prefecte de Còrsega el 1998. Les protestes independentistes s'han reactivat. El govern espanyol ha canviat la posició d'equilibri sobre el Sàhara Occidental i ha donat suport a la proposta d'autonomia del Marroc. Trenca així amb el mandat de l'ONU que dona dret a 17 excolònies, com el Sàhara Occidental, a convocar un referèndum d'independència.  

El reportatge de Genís Cormand i Xavier Bonet, amb imatge de Txus Navarro, producció de Carles Fernàndez, Montserrat Solanich i Ot Burgaya, i edició de Xavier Bonet, es fixa en quines diferències hi ha entre aquests contextos, però actua també com un mirall que permet entendre cada procés d'autodeterminació nacional, el punt en què es troba i les dificultats que té. 

El reportatge del 30 minuts "El poder de decidir" realitzat per Genís Cormand i Xavier Bonet, s'ha produït íntegrament en UHD. 

Per primera vegada a TV3 s'emetrà simultàniament un contingut en HD-SDR (a través de la TDT) i en UHD (a través d'internet), de manera que aquells espectadors que tinguin una smart TV UHD, prement el botó vermell podran accedir a la versió en 4K-HDR. 

El reportatge també es podrà veure, sota demanda, amb aquesta qualitat al canal de YouTube de TV3 i al TV3 a la carta en la seva versió en HD. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut