El 33 se suma a les celebracions dels 40+1 anys de La Cubana
TV3 farà una sèrie de nit temàtiques en què recuperarà espectacles de La Cubana. El primer programa serà el torn de "Cómeme el coco, negro" i els quatre primers capítols de la sitcom de TV3 "Teresina, S. A."
El 33 se suma a les celebracions dels 40+1 anys de La Cubana
El grup de teatre La Cubana
El grup de teatre La Cubana
Del 12 de juny al 3 de juliol, els dissabtes, a les 21.55, al 33

El 33 se suma a les celebracions dels 40+1 anys de La Cubana

TV3 farà una sèrie de nit temàtiques en què recuperarà espectacles de La Cubana. El primer programa serà el torn de "Cómeme el coco, negro" i els quatre primers capítols de la sitcom de TV3 "Teresina, S. A."

Del 12 de juny al 3 de juliol, els dissabtes, a les 21.55, el 33 se suma a les celebracions dels 40+1 anys de La Cubanaamb una sèrie de nits temàtiques on es podran recuperar alguns espectacles de la companyia ("Gente Bien", "Campanades de Boda", "Cómeme el coco, negro", "Homenatge al Paral·lel") i també alguns capítols de la sèrie "Teresina S. A.".

El dissabte, 12 de juny, serà el torn de "Cómeme el coco, negro" i els quatre primers capítols de la sitcom de TV3 "Teresina, S. A."

La Cubana va néixer amb vocació clarament amateur, sense res i sense cap tipus de pretensió, només amb l'ànsia de fer teatre. La van fundar dos sitgetans, Vicky Plana i Jordi Milán, que en aquell moment no eren gens conscients del que estaven creant ni en què es convertiria anys més tard. Han fet prop de 12.000 representacions, han visitat més de 200 teatres i en total els han vist més de 5 milions d'espectadors.

El teatre "cubanero" es basa en l'observació, recreant situacions quotidianes, sempre en clau d'humor i que, normalment, passen inadvertides com a teatre. És un teatre senzill, de petites idees i molt artesanal. Algunes constants que es troben als seus muntatges són la transgressió d'espais, la sorpresa, el joc com a expressió teatral, la participació del públic i, sobretot, els seus personatges, que tenen vida pròpia i van més enllà del simple guió establert. I afirmen que el carrer va ser la seva gran escola, d'on han tret tota la seva experiència.

L'exposició "La cubana, 40+1 anys: un viatge del no-res fins al 2021", organitzada per l'Ajuntament de Sitges i La Cubana, és el punt central de la celebració dels 40 anys de trajectòria de la companyia. La Cubana ha portat el seu particular estil per tots els escenaris de l'estat espanyol, on l'han gaudit més de 5 milions d'espectadors. La Cubana fa 40+1 anys i ho celebra a casa seva, a Sitges, el lloc on va néixer, l'any 1980. L'exposició serà una "versió visitable" de la companyia, on tothom podrà descobrir el seu món a partir d'objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles.

"Cómeme el coco, negro"
Una companyia ambulant de music-hall, el Teatro Cubano de Revista, formada per artistes al penúltim esglaó de la seva carrera, interpreten una revista musical que es diu "Cómeme el coco, negro".

A partir d'una equivocació (la representació ha començat una hora abans del que s'havia anunciat), el públic arriba tard a la funció i quan tot just acaba de seure a la seva cadira l'espectacle s'acaba. Els còmics fan el bis habitual, saluden i es tanca el teló.És aquí on comença el veritable espectacle. La companyia ha de guardar els trastos ràpidament perquè l'endemà han d'actuar a 600 quilòmetres. El públic no vol marxar i protesta. Llavors i sense pensar-s'ho gaire, els còmics es posen a desmuntar. I mentre desmunten expliquen les seves intimitats, els seus secrets i les seves misèries. Es fan amics del públic. I el públic els ajuda a plegar cortines, a aguantar el gos de la vedet, a recollir trastos, a traginar els baguls, etc. Fins i tot el públic és convidat a posar-se les plomes i compartir un entrepà de mortadel·la. Al final, i un cop tot recollit, escombren l'escenari i marxen deixant tothom assegut a la cadira.

"Teresina, S. A."

La comèdia "Teresina, S. A." és una de les sèries històriques, produïda i enregistrada per Televisió de Catalunya, amb guió de La Cubana, Lluís Arcarazo i David Castillo. 13 capítols d'històries independents, amb situacions provocades pels personatges que fan que els embolics siguin gairebé constants, "Teresina S. A." va ser un sincer i petit homenatge a les mares, oncles, tietes, veïnes, amics, amigues, botiguers i botigueres, que es poden identificar amb les tres Teresines de la comèdia.

Els capítols corresponen a períodes destacats del calendari, quan s'acosten festes que demanen a les Teresines un esforç més gran en la feina. "Teresina, S. A." podria ser el nom d'un negoci familiar instal·lat en un barri tan característic de Barcelona com és l'antiga vila de Gràcia. Però Teresina és també el diminutiu afectuós de Teresa, el nom de les Teresines, tres germanes solteres que es diuen igual i que han viscut tota la vida a Gràcia, al carrer Verdi, on es guanyen la vida en l'economia submergida, preparant a casa comandes, "pedidos" com es diu popularment.

Tanmateix, la paraula Teresina vol dir una cosa diferent: un tarannà, una manera de ser. A la vida dels barris de les nostres ciutats hi ha moltes Teresines, i la sèrie és, en definitiva, un repàs de totes aquelles situacions quotidianes i molt pròximes a tots nosaltres, provocades per "l'univers de Teresines".

Anar al contingut