La vida de Joan "Pipa"

"El documental" emet dimecres "El somni"

La vida d'un pastor transhumant dels Pirineus, aquest dimecres a "El documental".
Actualitzat
Aquest dimecres, "El documental" estrena "El somni", una coproducció de Televisió de Catalunya amb Eddie Saeta i amb la col·laboració de l'ICIC, que fa el seguiment d'un dels últims pastors transhumants que hi ha a Catalunya, en Joan "Pipa". Aquest documental ha estat seleccionat per participar en diversos festivals de pretigi, entre els quals destaquen els de Locarno (Suïssa), Sitges (Catalunya) i Mar del Plata (Argentina).

Des de la nit dels temps, un home camina al davant del seu ramat seguint les estacions de l'any. El pastor transhumant forma part del nostre imaginari col·lectiu. En Joan "Pipa" és potser l'últim representant d'aquesta tradició mil·lenària. L'acompanyem en el seu darrer viatge transhumant al Pirineu català i dia a dia ens endinsem en la seva intimitat, en el passat i el present d'un home que estima el seu ofici i que encomana l'alegria de la llibertat de conviure amb la natura verge.

Però l'abandonament progressiu del camp, la industrialització agressiva, el creixement desenfrenat, la febre urbanística, la multiplicació de noves infraestructures i ara el canvi climàtic posen fi al somni i ens condueixen cap a un futur incert. La desaparició de la transhumància és progrés o mort de la nostra civilització?

En paraules del director, Christophe Farnarier:
"El rodatge d'aquesta pel·lícula ha estat per a mi una experiència vital. Fent el retrat d'un home lliure, he tractat d'esbossar un retrat de la humanitat. Caminant pas a pas al seu costat, he escrutat el seu rostre, les seves mans i els seus peus, he escoltat les seves paraules, he compartit la seva intimitat i la seva autenticitat. He concebut la pel·lícula com un poema cinematogràfic, cercant en la simplicitat el meu propi llenguatge fílmic basat en una estètica molt pura i despullada d'artificis. M'agradaria que aconseguís transmetre a l'espectador la riquesa sensorial de la natura i expressar primitivament la bellesa absoluta de l'home i del món, però també la seva enorme fragilitat."

Fitxa tècnica:
Direcció: Christophe Farnarier
Guió: Roger Biosca i Christophe Farnarier
Director de fotografia: Christophe Farnarier
Productor executiu: Lluís Miñarro
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Edició: Sergi Dies
Disseny de producció: Angels Tresserras
So directe: Christophe Farnarier
Mescles: Ricard Casals
Amb la participació de: Joan "Pipa" i Martí

Rodada en paratges naturals de Catalunya, a les comarques del Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Ripollès.

www.eddiesaeta.com/elsomni