Diumenge, a les 22.05

"Viure sense regles", el tabú de la menopausa, a "30 minuts"

Diumenge 3 de desembre, a les 22.05, TV3 estrena la producció pròpia "Viure sense regles". Es tracta d'un reportatge sobre la menopausa on els testimonis demostren que l'envelliment de la dona es continua vivint al marge de la ciència, la formació i l'atenció. Moltes menopauses es viuen amb dolor, incertesa, ansietat o vergonya, la sexualitat és ara mateix el tabú que més pesa.

No totes les dones són mares, però, si no hi ha cap obstacle, totes passaran per la menopausa. Envellir hauria de ser una bona notícia.

La menopausa és l'últim dia de la regla d'una dona. Però s'utilitza aquest mot per parlar de la transició de la vida fèrtil a la vida madura. La davallada de les hormones femenines, els estrògens i la progesterona, té efectes en el funcionament del cos de la dona. Hi ha dones que ni se n'adonen. Però vuit de cada deu tenen símptomes que alteren la seva qualitat de vida. I algunes no es reconeixen dins el nou cos.

"Tinc fogots, no dormo, uns alts i baixos de caràcter i ho passo molt malament..."

"No tinc ganes de res, em ficaria al llit, em taparia i no m'aixecaria."

"Tinc relacions sexuals amb dolor, ni tan sols el lubricant em treu la sensació que torno a ser verge."

Això ho sent cada dia a la consulta que té a Badalona la Dra. Sònia Sànchez. Ella és una de les poques ginecòlogues especialitzada en l'atenció a la menopausa que hi ha a la sanitat pública a Catalunya. Els fogots són la cara més coneguda de la menopausa i al llarg del reportatge es recullen moments amb sufocacions que s'han gravat algunes de les protagonistes. Però moltes dones pateixen altres símptomes com l' insomni, la boira mental, els dolors articulars o una sequedat creixent de les mucoses.

"El normal és veure dones enfadades perquè han fet una mena de tour turístic per molts ginecòlegs que els han dit "això que et passa és normal", "t'hi has de conformar" i això les frustra molt". (Sònia Sánchez Méndez, assist. Dr. Robert, Badalona).

El dèficit en l'abordatge a la menopausa es deu a un desinterès endèmic en la salut de les dones.

"El cicle menstrual de la dona ha sigut ignorat per la medicina i per la ciència mèdica. A tota la carrera de Medicina dedicaven una hora per explicar el que passa a les dones durant 30 o 40 anys."  (Carme Valls, metgessa especialista desigualtat de gènere)

La manca de formació encara ara es manté.

"Durant els sis anys de carrera, la menopausa va sortir en una o dues classes· (Laia Foved, ginecòloga resident)

El buit que ha deixat aquesta falta de coneixement l'ha omplert el màrqueting del climateri que ha convertit la menopausa en una malaltia per curar. Ja fa anys que no paren de créixer els anuncis, les aplicacions i les webs adreçades als 920 milions de dones que han superat la cinquantena. Al costat de medicaments que han passat per assajos clínics, les farmàcies ofereixen complements sense evidència provada.

La Gemma Egea és perruquera al Clot, a Barcelona, i ha anat comprant productes que li recomanaven les clientes que venien al seu negoci. En té un arsenal.

"Aquí, hi tinc prebiòtics d'òvuls vaginals, cremes vaginals, òvuls lubricants, vaselina per la vulva, una crema calmant per a les coïssors i un dilatador perquè doni una mica més d'obertura."

"En un any he visitat set ginecòlegs i m'he gastat milers d'euros, però és que la desesperació et fa gastar el que sigui." (Gemma Egea Balaguer)

Tot per mirar d'aturar una sequedat vaginal que ha arribat a fer-li ferides als genitals  i que ha transformat les relacions sexuals amb la seva parella, el Rubén. L'últim intent en el periple de la Gemma ha estat visitar una sexòloga. La parella ha accedit a deixar entrar la càmera al despatx on aquesta professional els dona les claus per redescobrir  la seva sexualitat. 

La fisioterapeuta Mireia Grossman, especialista del sol pelvià, té un perfil amb molts seguidors a les xarxes sobre menopausa i sexualitat. Davant d'aquests casos de relacions amb dolor, té un diagnòstic molt clar: s'han d'aturar les relacions amb penetració.

"Haurem de posar el Tanquem per reformes"

I ho rebla quan hi ha alguna queixa.

"Si no hi posem el de tanquem per reformes, hi haurem d'acabar posant el tanquem per defunció."

#Menopausa3Cat

tv3.cat/30minuts 

Anar al contingut