"Inèdits"
"Inèdits"
DIJOUS, A LES 23.35

Una entrevista íntegrament inèdita, Antoni Cayrol, a "Inèdits"

Demà, dijous, a les 23.35, el 33 emetrà un nou episodi d'"Inèdits", el programa d'entrevistes presentat per la periodista Peté Soler, que dedica aquesta temporada als escriptors i poetes que, al llarg dels anys 80 i 90, van poder ser entrevistats per les càmeres de TV3. En aquesta ocasió, s'emetrà una entrevista totalment inèdita a l'escriptor de la Catalunya Nord Antoni Cayrol, conegut literàriament amb el pseudònim de Jordi-Pere Cerdà, enregistrada el 1995.

Antoni Cayrol, de 76 anys, parla amb convicció del perquè del seu activisme cultural en defensa del català i, també, de les dificultats de fer-ho en una terra en què la llengua culta i dominant era una altra. Cayrol es reconeixia sobretot com a poeta, perseguidor de les paraules i hereu dels seus ancestres occitans.

Aquesta entrevista totalment inèdita i de més d'una hora de durada, la va fer Agustí Gràcia per al programa "Stromboli" a la casa del poeta, a Perpinyà, al cap d'uns mesos d'haver rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Jordi-Pere Cerdà hi repassa la seva trajectòria com a escriptor i activista cultural, en defensa de la llengua catalana.

Aquestes són algunes cites destacades de la conversa:

"L'exigència d'escriure en català va venir per la poesia quan vaig descobrir els poetes moderns."
"Aquí, molts em veuen com un nacionalista català, jo em considero un català defensor de la llengua i la cultura catalanes."
"L'Església espanyola suposa el contrari de l'enciclopedisme, i la Il·lustració un fre en el pensament."
"Malgrat els errors comesos sempre he estat a prop del comunisme."

El programa

Els dotze capítols d'aquesta primera temporada d'"Inèdits" pertanyen a entrevistes enregistrades durant les dècades dels 80 i dels 90, que s'emetran senceres a partir de les cintes originals de càmera. Perquè els arxius de Televisió de Catalunya, ara que ja fa 35 anys que TV3 va començar les emissions, atresoren milers d'hores de gravacions, entre les quals hi ha documents històrics que formen part de l'arxiu identitari de la cultura, en el sentit més ampli. Ara el programa ha volgut treure a la llum algunes d'aquestes gravacions fetes a personatges de rellevància cultural per posar-les a disposició de l'espectador i també dels estudiosos. Es tracta d'imatges originals de càmera, documents audiovisuals que només es van poder emetre parcialment; en molts casos, tan sols algun minut als informatius.

"Inèdits" s'emet cada dijous, a les 23.45, al 33.

Fitxa tècnica

Direcció: Josep Mulet / Peté Soler

Guió: Peté Soler

Realització: Josep Mulet

Producció: Sesse Espona i Montse Feliu

Documentació: Àngels Serres

Coordinació de continguts: Jordi Serra

Ambientació: Noemí Olivar, Pablo López Buñuel i Marià Talló

Producció executiva: Laura Cuadrado / Cristian Trepat

tv3.cat/33
tv3.cat/inèdits

Anar al contingut