El nou programa de TV3 'El llop', que condueix Àngel Llàcer
El nou programa de TV3 'El llop', que condueix Àngel Llàcer

TV3 presenta "El llop", amb Àngel Llàcer: la preparació de l'obra "Terra baixa" des de zero

Aquest migdia s'ha presentat "El llop", una producció de TV3 amb la col·laboració de Turruà Llàcer, SL, sorgida de la crida de la CCMA i l'ICEC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El programa, que s'estrenarà dimecres a les 22.05, posa en valor el potencial artístic i escènic del teatre amateur a Catalunya i reivindica l'obra més representada del teatre català, "Terra baixa".

"El llop", el nou programa de TV3 conduït per Àngel Llàcer, explica des de zero la representació d'una obra teatral de gran format com "Terra baixa". Un espai a cavall entre el concurs, el reality i la divulgació cultural, que posarà de relleu la importància de les companyies teatrals amateurs del país i al mateix temps reivindicarà el paper d'Àngel Guimerà, de l'obra "Terra baixa", i de les companyies que l'han representat al llarg de la història.

El 13 de setembre es va obrir el procés de selecció per participar a "El llop". Començava així un càsting per crear l'equip actors que assajaran "Terra baixa" durant dos mesos i l'acabaran representant. De les 1.500 persones que s'hi van presentar en primera instància, se'n van seleccionar 250. Al procés de càsting, la xifra es va reduir fins a 33, i en la fase de laboratori es va fer la tria final dels 11 actors que representaran l'obra. Un procés que acaba el dia de l'estrena i que "El llop" recull amb tot detall.

La presentació s'ha fet aquest matí en una roda de premsa per videoconferència, amb la presència de Vicent Sanchis, director de TV3; Cristian Trepat, cap d'Entreteniment i Actualitat de TV3; Àngel Llàcer, director del programa i de l'obra; Enric Cambray, ajudant de direcció de l'obra; Clara Queraltó, filòloga en llengua catalana i escriptora; Bet Orfila, cap de producció de l'obra, i Jordi Sellas, cap de Màrqueting i Imatge de l'obra.

L'acte ha començat amb la intervenció de Vicent Sanchis, director de TV3, que ha explicat que la nova proposta de TV3 que fomenta el teatre amateur, és un projecte més que prové de la crida amb l'ICEC del Departament de Cultura "Una col·laboració que està donant molts bons resultats i que treballarem perquè es mantingui amb la mateixa qualitat i el mateix nervi durant tots els anys que queden." Sobre el format d'"El llop" en concret, ha explicat que "hi vam creure molt des del primer moment, així com en el presentador. Segur que aquesta producció ens depararà moltes alegries al llarg de les pròximes setmanes."

Cristian Trepat, cap d'Entreteniment i Actualitat de TV3, ha definit el projecte d'"El llop" com la proposta "que millor responia a la hibridació entre cultura i entreteniment". D'una banda, ha explicat, "té una vessant manifestament divulgativa; explora a fons una de les obres cabdals de la literatura catalana, coneguda per tothom", i de l'altra, ha destacat la manera com fa front a aquesta divulgació cultural, "amb un format que explora tots els gèneres de l'entreteniment. És un talent xou, és un programa de coach, és un reality i és un factual de personatges!" També ha agraït al Departament de cultura "que s'hagi engrescat en aquest projecte tant com nosaltres". Per acabar ha posat en valor la figura del presentador, l'Àngel Llàcer, i de l'equip que l'acompanya, "que fan brillar els actors gràcies a unes orientacions que són alquímia pura", i ha explicat la finalitat última del programa: que la gent s'animi a anar al teatre.

El director del programa i de l'obra, Àngel Llàcer, ha reconegut que "El llop" és un programa difícil d'etiquetar, que sorgeix de la seva experiència teatral com a director i en l'interès que ha observat al seu voltant pel procés de confecció d'una obra, com es cuina. "Els amics, professionals del sector sempre em diuen que volen venir als assajos perquè els encanten. I és que s'hi fa màgia; de cop i volta tot acaba agafant sentit." També ha reconegut que és un programa que s'ha de veure de principi a fi, perquè va canviant de format. "Als primers dos capítols veureu un càsting pur i dur, després una convivència i després uns assajos que van des de la primera lectura fins a l'estrena del programa. El primer capítol no té res a veure amb l'últim." Llàcer ha ressaltat la il·lusió amb que els actors amateurs han seguit totes les fases del programa: "Són actors que van decidir que la seva vida professional anava cap a una altra banda i que ara tenen una oportunitat de fer un pas que no han pogut o gosat fer a la vida i l'aprofiten al màxim. No m'he trobat grans diferències amb actors professionals", ha reconegut.

Enric Cambray, ajudant de direcció de l'obra, ha parlat de la feina d'adaptar un clàssic de la literatura catalana sense trair-lo i del bon resultat que n'ha sortit, gràcies a un equip de luxe i a que "Guimerà va fer un retrat de la societat perfectament equiparable al que hi ha en moltes de les situacions que vivim". També ha explicat què passarà un cop s'acabi el programa "Estem mirant com conduir una companyia d'onze actors i actrius, una magnitud que no s'acostuma a veure en teatre privat, a una gira per tot Catalunya. Volem portar l'espectacle que s'haurà vist per televisió arreu del territori."

Clara Queraltó, filòloga en llengua catalana i escriptora; intervé en les fases del càsting i la del laboratori. Ha estat l'encarregada d'explicar amb profunditat els personatges de "Terra baixa" als actors com se'ls ha tractat des de la crítica literària i la lectura que se'n fa avui perquè els poguessin donar vida de la millor manera possible. "Portar l'obra de Guimerà als escenaris avui és també col·locar-hi una nova mirada", ha afirmat.

Bet Orfila, cap de producció de l'obra, ha explicat la tasca afegida i molt interessant de compaginar la producció de l'obra de teatre amb la del programa. "Tenim un repte al davant, que en surti un ‘Terra baixa' meravellós, que pugui encarar una gira dins d'un circuit professional, quan s'acabi el programa."

Jordi Sellas, cap de Màrqueting i Imatge de l'obra, ha parlat de la comunicació a través de la imatge de tota aquesta feina que suposa estrenar una obra i de com una bona campanya arrodoneix el projecte, perquè "tota aquesta feina s'ha de visibilitzar, ha de transmetre tot allò que envolta un espectacle, que li doni aquest nivell de qualitat i de diferència que correspon a una obra com ‘Terra baixa'."

"El llop" s'estrenarà dimecres, 19 de gener, a les 22.05. És una producció de TV3 amb la col·laboració de Turruà Llàcer, SL, sorgida de la crida de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals l'ICEC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

tv3.cat/
https://www.ccma.cat/tv3/el-llop/
https://www.instagram.com/elllop_tv3/
https://twitter.com/ellloptv3

#ElLlopTV3

Anar al contingut