Tres films amb la participació de TV3 en el Catalan Focus del Festival Internacional de Cinema de Nara

El Festival Internacional de Cinema de Nara (NIFF), que se celebrarà del 18 al 22 de setembre, se centra en el cinema català realitzat per dones. La secció Catalan Focus projectarà sis pel·lícules dirigides per dones des de Catalunya. D'aquestes, tres compten amb la participació de TV3: "La innocència", de Lucía Alemany, "La hija de un ladrón", de Belén Funes, i "Les Perseides", d'Ànnia Gabarró i Alberto Dexeus.

Sota el nom de "Catalan Focus", el Festival de Nara ha programat sis llargmetratges dirigits per dones. Són "La hija de un ladrón", de Belén Funes; "La innocència", de Lucía Alemany, i "Les Perseides", d‘Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró, totes tres amb la participació de TV3, a les quals s'hi sumen "Transoceánicas", de Meritxell Colell i Lucía Vassallo; "Trinta Lumes", de Diana Toucedo, i "My Mexican Bretzel" de Núria Giménez.

Catalan Focus mostra alguns dels nous noms d'una generació de cineastes que és eminentment femenina i que ha viscut en els darrers temps l'èxit de Carla Simón, Laura Ferrés, Elena Trapé, Mar Coll, Elena Martín, Roser Aguilar, Neus Ballús o Celia Rico, entre d'altres.

I és una prestigiosa cineasta, nascuda a la mateixa ciutat de Nara, Naomi Kawase, la que dirigeix el Festival Internacional de Cinema de Nara, un dels certàmens amb més renom del país nipó, creat amb l'objectiu de donar visibilitat a les noves generacions de cineastes d'arreu del món. Amb una primera edició al 2010, i de forma biennal, el premi que atorga el festival és econòmic i té com a finalitat la realització d'un film rodat a Nara, sota la supervisió de la mateixa Kawase.

Naomi Kawase compta amb una trajectòria brillant, amb pel·lícules que han guanyat premis en festivals com els de Canes, Locarno i Sant Sebastià.

Amb la iniciativa de l'Institut Ramon Llull i la complicitat de Catalan Films &TV, el certamen ha volgut donar visibilitat a la jove cinematografia catalana i ha apostat per presentar aquesta nova generació de cineastes, anomenada Catalan New Wave, focalitzant en el cinema dirigit per dones, variable que esdevé a Catalunya un factor determinant de la renovació del cinema català dels darrers anys; una generació que ha sabut desenvolupar-se en un temps de boira econòmica i política, formada en uns centres instal·lats en l'excel·lència i que presenta un cinema que parla des de la quotidianitat i des de la intimitat, algunes vegades des de la tristesa i d'altres des de la ironia i l'humor. Un cinema narratiu i molt proper que es desenvolupa en els diferents àmbits de l'expressió audiovisual (experimental, ficció, documental, etc.) i té un resultat ric, divers i transformador.

"La innocència"

"La innocència" està produïda per Turanga Films, Un Capricho de Producciones, Lagarto Films i À Punt Mèdia, i compta amb el suport de TV3, l'IVC, l'ICEC, TVE, Movistar+, À Punt i The Screen (la incubadora de l'ECAM).

Sinopsi

"La innocència" explica la història de la Lis, una adolescent que somia convertir-se en artista de circ i sortir del seu poble, tot i que sap que, per aconseguir-ho, haurà de lluitar durament amb els seus pares. És estiu i es passa el dia jugant al carrer amb les seves amigues i flirtejant amb el seu xicot, uns anys més gran que ella. La falta d'intimitat i el xafardeig constant dels veïns obliguen la Lis a portar aquesta relació en secret perquè els seus pares no se n'adonin. Una relació que canviarà la seva vida per a sempre.

Fitxa tècnica

Directora: Lucía Alemany
Guió: Lucía Alemany i Laia Soler
Productora: Belén Sánchez
Productors executius: Belén Sánchez, Lina Badenes i Juan Gordon
Actors principals: Carmen Arrufat, Laia Marull, Sergi López i Joel Bosqued

"Les perseides"

"Les perseides" és una producció de Boogaloo Films i de la Universitat Pompeu Fabra, amb la participació de TV3 i el suport de l'Institut Ramon Llull de Llengua i Cultura Catalana.

Sinopsi

Els pares de la Mar s'acaben de separar. El seu pare, que no està en el seu millor moment anímic i no sap com afrontar les diferències amb la seva filla, l'ha portat al poble on ell va créixer però del qual mai no havia parlat, un lloc mig abandonat situat entre el riu Ebre i el desert dels Monegres, amb l'objectiu de posar a la venda la casa familiar. Un cop allà, la Mar coneixerà la Isa, una noia del poble que funciona amb unes regles diferents a les que ella està acostumada i trobarà una vella caixa del seu pare que conté un estrany mapa dels secrets del poble i una gravadora. Tot això la portarà a conèixer llegendes de postguerra que, a poc a poc, la faran acostar al seu pare i la portarà a descobrir un lloc bastant més fascinant d'allò que s'esperava quan hi va arribar.

Fitxa tècnica

Direcció: Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró
Producció: Miguel Ángel Blanca i Bernat Manzano
Guió: Alberto Dexeus, Ànnia Gabarró i Maria Colomer
Fotografia: Ssoí Ramon
Muntatge: Alba Cid
Música: Ángel Pérez Ortega
Intèrprets: Eduard Buch, Nora Sala-Patau, Marta Tremps i Carmela Poch

"La hija de un ladrón"

"La hija de un ladrón" és una producció d'Oberon Cinematográfica en coproducció amb BTeam Prods, que compta amb la participació de TV3, RTVE i Movistar+, amb el suport de l'ICAA i de l'ICEC.

Sinopsi

"La hija del ladrón" és la primera pel·lícula en la qual actuen junts Eduard i Greta Fernández, que interpreten els rols de pare i filla respectivament. La Sara (Greta Fernández) ha estat sola tota la vida. Té 22 anys i un nadó, el seu desig és formar una família normal al costat del seu germà petit i del pare del seu fill. El seu pare, el Manuel (Eduard Fernández), després d'anys absent, en sortir de la presó decideix reaparèixer a les seves vides. La Sara sap que ell és el principal obstacle dins dels seus plans i pren una decisió difícil: allunyar-lo d'ella i del seu germà.

Fitxa tècnica

Direcció: Belén Funes
Guió: Belén Funes i Marçal Cebrián
Producció: Antonio Chavarrías
Intèrprets: Greta Fernàndez, Eduard Fernàndez, Àlex Monner, Frank Feys, Tomás Martín, Adela Silvestre i Borja Espinosa

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut