Dijous, a les 23.55

Tertúlies, contes i desig, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.55, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Les tertúlies com a format de divulgació d'informació i opinió, la vigència dels contes clàssics, el desig com a motor eròtic i l'actor Miki Esparbé, protagonistes d'un nou capítol marcià

Vivim en l'era de l'opinió, i les tertúlies en són la màxima expressió. Estan en marxa a tothora i a tot arreu. Perquè són barates de produir, però també perquè entronquen amb la necessitat de debatre i perquè enganxen. En parlaran amb la periodista Laia Altarriba, autora d'un informe sobre els creadors d'opinió a Catalunya; el filòsof Santiago Gerchunoff, autor de l'assaig "Ironía On", i l'actor Ricard Farré, que porta al Maldà un muntatge de la comèdia de Molière "Les dones sàvies".

Tothom té records dels contes que els van explicar de petits. Relats populars que passen de generació en generació i que van entretenir, van educar i van preparar per al món adult. Podrien viure, els terrícoles, sense aquestes primeres ficcions? Quina funció social han tingut i tenen avui? Cal revisar-los i adaptar-los als temps que corren? Ho tractaran amb una experta en el tema: la catedràtica de didàctica de la literatura Teresa Colomer, que, a més, dirigeix el grup de recerca GRETEL a la UAB. L'actriu i directora Bàrbara Mestanza, que ara presenta la veritable història de Pocahontas a la Sala Beckett, explica com l'han influït els contes de Disney. A més, l'actor Roger Coma i l'autora i directora teatral Cristina Clemente reflexionen sobre si cal o no mentir als nens amb mites fantàstics, idea sobre la qual pivota la comèdia "Lapònia", actualment al Clup Capitol.

Diuen que són els diners, el poder i el sexe, però segurament és el desig, la voluntat de ser o de tenir, el veritable motor de tot plegat. Sobre desig eròtic parlaran en aquest reportatge amb David Cirici, autor de la novel·la "L'olor del desig", que parla del despertar sexual d'un jove cec que s'enamora de la seva professora, vint anys més gran. També amb el filòsof Rafael Argullol, que ha signat el llibret de la seva primera òpera, "El enigma de Lea", que s'estrena al Liceu i parla d'una jove que es converteix en l'objecte de desig de Déu. I la sexòloga Elena Crespi aporta la seva experiència professional per interpretar fets interessants dels nostres temps com el boom de la novel·la eròtica "Cinquanta ombres de Grey".

Els marcians abdueixen l'actor Miki Esparbé perquè no entenen que pugui ser Miki i també Frank i John a l'obra de teatre "La importància de ser Frank", d'Òscar Wilde, que està de gira per Catalunya. Per aquest motiu, el sotmeten a les preguntes impertinents de la màquina de la veritat marciana i li fan passar una mala estona...

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana les propostes són: "Monster. De prop ningú és normal", al Teatre Tantarantana de Barcelona; el Festival Cara B a la Fabra i Coats, de Barcelona; l'exposició "El natural i l'artificial" al Centre cultural El Casino, a Manresa, i el Festival Llums d'Antiga a L'Auditori de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i per què la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu. S'emet habitualment els dijous a les 00.00.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut