Dilluns, a les 23.55

Les migracions forçades i la música de Meritxell Neddermann, a "Quan arribin els marcians"

Dilluns, a les 23.55, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Les migracions forçades, la mirada africana del Festival Grec i la música de Meritxell Neddermann, protagonistes d'un nou capítol marcià

Com és haver de deixar casa teva, la teva família, els teus coneguts, el teu lloc d'origen, quan t'hi empeny la guerra, la fam i l'opressió? I com és arribar a un lloc que creies un refugi, en aquest cas Europa, i veure que no és com te l'imaginaves? Tres persones, tres històries de fugides forçades, construeixen aquest reportatge. Són Juan Tomás Ávila, escriptor guineanoequatorià, l'obra del qual, "Arde el monte de noche", es podrà veure portada als escenaris sota el títol d'"Annobon" al Festival Grec d'enguany. També la senegalesa Yacine Diop participa en un espectacle del Festival Grec: "P.A.U." (Per Als Ulls). I també hi participa Ahmad Alhamsho, que va fugir de Síria amenaçat per l'ISIS per voler dedicar-se al teatre, i que està mirant d'obrir-se camí com a actor a Catalunya. La seva història l'ha escrit a "Todo lo que me ha pasado".

Meritxell Neddermann s'embarca en un viatge cap a Mart, just abans que aquest cap de setmana actuï al Festival Vida de Vilanova i la Geltrú, on compartirà cartell, entre d'altres, amb Love Of Lesbian, Nathy Peluso o Vetusta Morla. Serà testimoni d'excepció d'aquest primer festival que se celebrarà amb el format prepandèmic, després que els assistents hagin de passar un test d'antígens. Als marcians els ha atret amb "In the backyard of the castle", el disc debut en solitari que la cantant i pianista ha publicat després de viure i formar-se musicalment als Estats Units durant 7 anys. Quin objecte s'emportarà de la Terra?

La visió que es té de la cultura africana és segurament encara molt paternalista i folklòrica, i amb la voluntat de trencar prejudicis, el Festival Grec d'enguany ha fixat la seva mirada en la nodrida creació contemporània que es fa en el continent africà. Roger Roca repassarà les propostes més destacades d'aquesta programació i conversarà amb dos dels creadors que hi tindran presència: Didier Ruiz, que a "Dale recuerdos XXXVI" proposarà a migrants africans veterans que relatin les seves vivències, i Maguette Dieng, membre del col·lectiu Jokkoo. Format per joves afrodescendents de Barcelona, es dediquen a la producció i difusió de músiques electròniques experimentals d'arrel africana i el Grec els ha donat "carta blanca" per programar una de les nits del festival.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són les següents: el Deltebre Dansa, a diversos espais de Deltebre; les exposicions Enric Miralles, a diversos espais de Barcelona; Passar revista, LAminimAL, a la Sala Apolo de Barcelona; el Figueres es Mou, a diversos espais de Figueres.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, un lloc des d'on tothom es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut