"La nova escola", de Ventura Durall
"La nova escola", de Ventura Durall
DIJOUS, A LES 22.40

"La nova escola", sobre la revolució educativa del projecte Escola Nova 21, a "El documental"

Demà, a les 22.40, coincidint amb la proximitat de la celebració del Dia Internacional de l'Educació, que se celebra el 24 de gener, "El documental", al 33, emetrà "La nova escola". Aquest treball de Ventura Durall s'endinsa en la revolució educativa d'Escola Nova 21, un programa educatiu pioner que promou l'aprenentatge competencial i cooperatiu i que ha generat una revolució educativa a Catalunya. El documental és una producció de Nanouk Films en coproducció amb TV3.

El 2016, un petit univers de vint-i-cinc centres educatius catalans començaven a implementar el projecte Escola Nova 21, una aliança de centres educatius, entitats de la societat civil i administracions que treballen junts per aconseguir un sistema educatiu avançat, responent a l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i a la crida de la UNESCO per la participació de tots els sectors en un procés inclusiu per possibilitar el canvi de paradigma educatiu. L'objectiu d'aquest canvi és que tot infant, independentment del seu context i condicions, pugui gaudir, en qualsevol centre del Servei Educatiu de Catalunya, d'experiències d'aprenentatge empoderadores i rellevants que li permetin desenvolupar el seu projecte de vida amb dignitat, sentit i benestar.

Ventura Durall, director de "La nova escola", va acompanyar amb la seva càmera els tres anys de vida (des del maig del 2016 fins al 2019, moment en què es va presentar i va ser assumit pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya) d'aquest programa pioner que ha generat una revolució educativa a Catalunya, vinculant-hi, de moment, 500 centres educatius, 220.000 famílies i 15.000 mestres.

Observant el fenomen d'Escola Nova 21 des d'una perspectiva d'espècie i analitzant-ne el context històric i científic amb veus acadèmiques i professionals qualificades, el documental s'endinsa en l'aventura dels seus impulsors i d'aquells que han estat al centre de l'experimentació dels nous mètodes implementats. Es pot canviar un sistema educatiu de baix cap a dalt amb èxit? Només el temps hi donarà resposta, però la llavor per repensar l'educació dels ciutadans i ciutadanes del futur ha arribat per quedar-se, i sembla imparable.

Per què ha de servir l'escola avui? "La nova escola" aborda aquesta pregunta amb 500 hores de gravació i 15 entrevistes a prescriptors clau en el debat educatiu. El seguiment de l'evolució del projecte inclou converses amb els seus principals responsables, Eduard Vallory i Boris Mir. Però el documental vol fer sentir també altres veus, com la neurocientífica de David Bueno, la filosòfica de Marina Garcés, la psicològica de César Coll, la pedagògica de Josep Gonzàlez-Agàpito, la social de Caterina Calsamiglia, l'antropològica d'Eudald Carbonell, la científica d'Héctor Ruiz, la de polítiques educatives internacionals de Mmantsetsa Marope, o la de professionals docents com Coral Regí, directora d'Escola Virolai, i Pepe Menéndez, assessor d'innovació educativa. El resultat és una mirada holística sobre l'escola del present i del futur.

"La nova escola" es va estrenar el 6 d'octubre del 2020 al "Sense ficció" i va ser el sisè espai més vist del dia. El van veure 283.000 espectadors i va fer una quota de l'11,7%. Ara, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l'Educació, que se celebra el 24 de gener, se n'estrena la versió llarga.

Fitxa tècnica

Direcció: Ventura Durall
Guió: Ventura Durall i Guillem Roca
Realització: Nina Solà, Júlia Girós, Pol Picas i Ventura Durall
Producció: Ventura Durall
Productor delegat TVC: Jordi Ambròs
Directora de fotografia: Júlia Girós
Muntatge: Nila Núñez, Lídia Sala, Aleix Montanyés i Marc Roca

"La nova escola" és una producció de Nanouk Films en coproducció amb TV3.

tv3.cat/eldocumental
twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut