Juliet Okoro (Yolanda Sey), a "La dona il·legal"
Juliet Okoro (Yolanda Sey), a "La dona il·legal"
Divendres, estrena als cinemes

La denúncia social de Ramon Térmens, "La dona il·legal", amb participació de TV3, s'estrena als cinemes

Aquest divendres, 11 de desembre, arriba al cinema la nova pel·lícula de Ramon Térmens, "La dona il·legal", un thriller amb la participació de TV3, amb transfons social, que reflecteix drames humans molt durs. El film, protagonitzat per Daniel Faraldo, Yolanda Sey, Isak Férriz, Klaudia Dudová, entre d'altres, mostra a l'espectador l'ànima de les persones que als telenotícies són només un número en la xifra de víctimes.

Es pot mantenir algú a la presó per l'únic delicte de "ser il·legal"? Què passa a l'interior dels CIEs? Qui s'aprofita de la "il·legalitat" d'uns éssers humans en mans del poder i els seus abusos? És possible capgirar la situació o hem de conformar-nos amb els "danys col·laterals" del sistema? Hem perdut l'esperança en l'ésser humà? Avancem? O retrocedim?

Moltes preguntes sense resposta. Massa zones fosques en la nostra democràcia, en teoria civilitzada. "La dona il·legal", amb la participació de TV3, se centra en elles sense cap pudor. És l'hora d'aixecar-se. L'hora de comprometre's. És l'hora que la pantalla il·lumini la raó a través de les emocions.

La pel·lícula va néixer durant una festa de Nadal de l'escola del fill del director, Ramon Térmens. Allà va conèixer l'advocat d'immigració Ferran Villuendas, que ha dedicat tota la seva vida a una cosa tan simple i complexa alhora com és aconseguir "els papers" a immigrants en situació irregular, és a dir "il·legals". Li va ensenyar al Ferran una pel·lícula que havia fet anteriorment, "Catalunya Über Alles!", on tractava la intolerància des de diferents punts de vista i mostrava el racisme de la gent que diu "Jo no soc racista, però...".

A partir d'aquí va començar un intercanvi de mails i el Ferran li va explicar casos xocants als quals ell s'havia afrontat. El tema li va interessar ràpidament. Térmens va contactar amb Daniel Faraldo, amb qui porta més d'una dècada treballant, i va compartir el seu entusiasme des del primer moment. Cal dir que el Daniel viu als EUA i Donald Trump acabava d'assumir la presidència del país...

Van començar a parlar amb més advocats, amb organitzacions de drets humans, van investigar per internet i van topar amb un monstre de maó, amb un autèntic mur construït amb el patiment humà: els CIEs (centres d'internament d'estrangers), els nostres Guantánamo, centres dels qual quasi no se sap res. No hi ha vídeos ni fotografies, només interns, deportats i morts en estranyes circumstàncies...

La pel·lícula s'ha rodat a Lleida i a la presó Model de Barcelona, que simula ser el CIE de València. "La dona il·legal" és candidata a millor pel·lícula dels pròxims premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català.

Sinopsi

Fernando Vila (Daniel Faraldo) és un advocat d'immigració que accepta un cas aparentment senzill: evitar la deportació d'una jove kosovar, Zita Krasniqi (Klaudia Dudová). Tot canvia quan la noia apareix morta al CIE (Centre d'Internament d'Estrangers) i les autoritats declaren que s'ha suïcidat. Fernando busca l'ajuda de l'única amiga de la víctima, Juliet Okoro (Yolanda Sey), una immigrant nigeriana atrapada en una xarxa de prostitució. Mentre el Fernando prova d'aclarir els fets, troba la fèrria oposició del cap de policia Oriol Cadenas (Isak Férriz) i aviat comença a descobrir la corrupció, els abusos sexuals i els "falsos suïcidis" que tenen lloc dins del sistema de deportacions de l'estat espanyol. El Fernando lluitarà contra aquest sistema arriscant la seva pròpia vida.

Fitxa tècnica i artística

Actors principals: Daniel Faraldo, Yolanda Sey, Isak Férriz, Klaudia Dudova, Gorka Lasaosa, Montse Germán, Àngels Bassas, Boris Ruiz
Productor: Ramon Térmens
Productora executiva: Xènia Puiggrós
Director: Ramon Térmens
Guió: Ramon Térmens , Daniel Faraldo
Direcció de fotografia: Pol Orpinell
Muntatge: Anna Térmens, Sergi Maixenchs
Direcció de càsting: David Arribas
Direcció de producció: Miquel Romans
Disseny de so: Xavi Saucedo
Direcció artística: Albert Arribas Forcada
Ajudant de direcció: David Larraz
Vestuari: Marcel Bofill

Produïda per Segarra Films en coproducció amb Mimesis Film amb la participació de Televisió de Catalunya i l'ICEC - Generalitat de Catalunya.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut