"Em dic Shamima Begum. Soc del Regne Unit i tinc 19 anys."

La coproducció de TV3 "El retorn: la vida després de l'ISIS" premiat al Festival de Varsòvia

"El retorn: la vida després de l'ISIS", l'últim documental de la directora catalana Alba Sotorra, ha estat guardonat amb la menció especial en la categoria de millor documental, a la 37a edició del Festival Internacional de Cinema de Varsòvia. L'accés exclusiu de Sotorra al camp d'Al-Roj, al nord-est de Síria, mostra la dura realitat d'un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d'ISIS.

El jurat de la 37a edició del Festival Internacional de Cinema de Varsòvia (WFF) ha atorgat una menció especial en la categoria de millor documental a "El retorn: la vida després de l'ISIS". El documental, dirigit i produït per Alba Sotorra en coproducció amb TV3, aconsegueix aquest reconeixement després d'haver participat en el Festival de Cinema Documental de Tessalònica, el DocsBarcelona i el Human Rights Watch Film Festival de Nova York.

"El retorn: la vida després de l'ISIS", que s'estrenarà properament al "Sense ficció", narra una història íntima i sincera d'un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a Estat Islàmic, però que ara volen tenir l'oportunitat de reconstruir les seves vides als seus llocs d'origen malgrat l'estigmatització que pateixen.

Alba Sotorra, guanyadora d'un Premi Gaudí per "Game Over", va poder accedir al camp d'Al-Roj, al nord-est de Síria, i ensenya la duresa del dia a dia de tantes dones manipulades per la propaganda terrorista. El penediment sincer mereix una segona oportunitat? Es pot justificar que els països occidentals acceptin que tornin els fills que aquestes dones han tingut, però rebutgin que les mares ho puguin fer? La directora catalana s'esforça per comprendre els matisos d'una situació complexa i delicada.

Sinopsi

Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i el discurs d'odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú no en vol saber res.

El seguiment de dos anys de la vida de la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Nawal i la Kimberly mostra la crueltat, l'abús i la misogínia que han rebut. La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d'establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.

Fitxa tècnica

Directora: Alba Sotorra
Guió: Júlia Parés i Alba Sotorra
Productors: Alba Sotorra, Vesna Cudic i Carles Torras
Productors executius: Alba Sotorra, Vesna Cudic, Sam Collyns
Productors executius Sky: Poppy Dixon i Jack Oliver
Productor executiu TV3: Jordi Ambrós
Directors de fotografia: Lara Vilanova, Gris Jordana i Núria Roldós
So: Coni Docolomansky, Denis Darwish, Nadja Darwish, Àlex Albors i Anna Rajadell
Muntatge: Michael Nollet i Xavier Carrasco
Disseny de so: Jordi Ribas
Música: Mehmud Berazi i Josefina Rozenwasser

"The Return: Life after ISIS" és una producció d'Alba Sotorra en coproducció amb TV3, amb el suport de Film Komina Rojava, Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Sky TV i Premis Laya.

tv3.cat

Anar al contingut