Diumenge, a les 18.00

Esport3 estrena el documental de producció pròpia "360: Manel Borrell, el rei dels Alps"

Diumenge, a les 18.00, Esport 3 estrena "360: Manel Borrell, el rei dels Alps", un documental de producció pròpia del Departament d'Esports amb la direcció de Jordi Bentanachs, realització de Txus Vilanova i Miquel Àngel Navajas en la gravació d'imatges

82x4.000. Només un català ha pogut resoldre aquest codi muntanyenc. Manel Borrell és l'únic alpinista de l'Estat que ha coronat els 82 quatremils que hi ha als Alps. Aquest ena

En aquest reportatge, l'alpinista selecciona un centenar de les més de 10.000 imatges que acumula a l'arxiu i explica les dificultats que comporta dedicar més de mitja vida a un somni tan complex.

A nivell mundial, molt pocs, vora una cinquantena, han igualat la seva gesta. El primer va ser l'italià Luciano Ratto l'any 1988. Alguns han intentat, encara sense èxit, fer-ho en un any. Manel Borrell ha optat per compaginar entrenaments i ascensions amb vacances familiars i trobar escletxes a la feina per poder fer el somni realitat. En total, l'alpinista ha realitzat 53 expedicions als Alps, tot i que per cada expedició ha necessitat uns quatre caps de setmana per agafar el pic de forma òptima.

De 1984 a 2018 pensant en alpí

El primer 4.000 dels Alps que va escalar Manel Borrell va ser el Gran Paradiso l'any 1984, la Dent Blanche va ser el número 46, l'Isolée el cim 75; i l'últim, les agulles de les Grandes Jorasses, el que tancava el cercle d'haver ascendit als 82 cims de més de 4.000 metres dels Alps, va caure el 2018. La seva constància no l'havia tingut mai abans cap alpinista català.

Després de fer història, ha arribat el moment dels reconeixements. La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya li va fer un reconeixement en la seva gala anual i ara s'ha decidit obrir les portes de casa seva i refrescar la memòria visual del projecte.

10.000 diapositives

Col·leccionista d'imatges des de molt jove, ell i el seu grup excursionista es van equipar amb càmeres de diapositives per tenir documentades les ascensions. En un calaix guarda més de 300 rodets de 36 exposicions. És a dir, el seu arxiu personal disposa de més de 10.000 imatges, sense comptar les imatges digitals que les van substituir. Diferents maneres d'immortalitzar la serralada més mítica de l'alpinisme europeu.

"360", un format del canal Esport3

Aquest format de reportatge documental esportiu sota el paraigua de la marca "360" es va estrenar el 2018 i, en menys de dos anys, ja se n'han emès prop d'una cinquantena.

El projecte es va estrenar amb "El primer bowl", la història de la construcció a Arenys de Munt del primer skatepark de l'estat espanyol l'any 1979. Aquest treball va ser guardonat com a millor producció catalana al BCN SPORTS FILM FESTIVAL i va rebre una menció d'honor al Festival Mundial de Cinema i Televisió Esportiu que organitza la FICTS des de fa 36 anys.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/el-primer-bowl-despanya/video/5819454/

esport3.cat

Anar al contingut