Preestrena de "La gent de l'escala"
Preestrena de "La gent de l'escala"
Especial "Sense ficció"

Es preestrena el documental "La gent de l'escala" amb els seus protagonistes

Aquest matí, s'ha preestrenat el documental de Francesc Escribano i Jordi Fusté "La gent de l'escala", sobre els fets que van passar l'1 d'octubre a l'institut Pau Claris. La producció de TV3, amb la col·laboració de Minoria Absoluta, s'emetrà en l'especial "Sense ficció" de dilluns, 1 d'octubre, a les 21.55.

Aquest matí, una setantena de persones han assistit a la preestrena del documental "La gent de l'escala" al Centre Cívic Fort Pienc de Barcelona. Els assistents, molts d'ells testimonis, han reviscut en primera persona els fets que van passar l'1 d'octubre a l'institut Pau Claris, on la policia va irrompre per treure les urnes, davant de la resistència de molts veïns. 

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha agraït la bona feina dels directors, la productora, la mirada que té el documental i la dificultat a l'hora d'escollir protagonistes: "Poder localitzar les persones protagonistes no ha estat una tasca fàcil, així com tampoc ho ha estat trobar persones contràries a la celebració de l'1 d'octubre i que volguessin aparèixer en el documental. A mi, personalment, m'hauria agradat que apareguessin agents policials o algú des del Ministeri de l'Interior, però no ha estat possible. Per tant, només tenim la visió de la gent que va patir les agressions." El director ha manifestat també la seva admiració "pels espais documentals de TV3, que tenen una altíssima qualitat".

La directora del "Sense ficció", Montse Armengou, per la seva banda, ha explicat que "el documental és un gènere bonic, fàcil i complicat alhora. Complicat perquè de vegades no s'entén que vulguem fer una mirada. L'única línia que no podem traspassar és que tot allò que expliquem no sigui veritat, però una mirada sí que la podem fer. El que hem pretès, com deia el fotògraf Robert Capa, és acostar-nos a la situació i fer focus. Fer aquella fotografia que expliqui què va passar, i nosaltres hem destacat allò que va passar en aquella escala, amb una gran diversitat d'opinions i testimonis".

Un dels directors del documental, Jordi Fusté, va ser present el dia 1 d'octubre a l'institut i va gravar amb el seu mòbil imatges de l'escala de l'institut durant les càrregues policials. El director ha afirmat que "és just que es conegui la història de les persones que eren a l'escala, que no siguin només figures borroses que queien per una escala, sinó que poguessin explicar per què hi eren i posar-los cara".

L'altre director de "La gent de l'escala", Francesc Escribano, ha posat l'èmfasi en "com ho van viure aquell dia els protagonistes. Així es va concebre aquest documental. La història ja la sabíem, però volíem saber la manera com l'havien viscuda els testimonis, amb entrevistes en profunditat, amb una certa perspectiva temporal".

Per últim, els protagonistes del documental han agraït als directors la feina feta i que s'hagin fet ressò dels seus testimonis i han desitjat que la seva realitat serveixi per obrir els ulls a aquelles persones que no van ser presents a l'institut. Molts dels testimonis que han compartit la seva experiència des de l'escenari del centre cívic han subratllat haver-se quedat sorpresos per històries que havien passat al costat seu i que desconeixen.

"La gent de l'escala" (dilluns 1 d'octubre, a les 21.55)

L'IES Pau Claris de Barcelona, que era seu electoral de l'1-O, va ser protegit pels veïns durant la matinada i durant l'entrada dels antiavalots del Cos Nacional de Policia. Les imatges d'un policia que dona una puntada de peu i la dels votants llançats escales avall van ser unes de les imatges més difoses de les càrregues policials d'aquell matí. En poques hores, les imatges havien fet la volta al món i les havien vist 40 milions de persones.

"La gent de l'escala" ha entrevistat 23 persones que eren al col·legi electoral i també ha volgut saber les opinions d'alguns veïns que van decidir no anar a votar.

En el documental es reconstrueixen les hores prèvies a l'actuació policial i els 30 minuts d'operatiu a l'institut Pau Claris. Gràcies a les càmeres dels telèfons mòbils dels votants, ha estat possible reconstruir tot el que va passar en aquella mitja hora.

El documental de Francesc Escribano i Jordi Fusté és una producció de TV3, amb la col·laboració de Minoria Absoluta, i s'emetrà el dilluns 1 d'octubre a les 21.55.

 

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut