Dimarts, a les 23.05

En el cinquè aniversari de la catàstrofe del vol de Germanwings, "Sense ficció" dedica la nit a aquest sinistre

Demà, 17 de març, a les 23.05, TV3 estrenarà, dins del "Sense ficció", "Els supervivents del vol 9525 de Germanwings", un documental, dirigit per Josep Rovira, amb la realització de David Burillo i la producció a càrrec de Joan Pavon, en el qual s'analitza l'impacte i el trauma que les famílies dels desapareguts viuen des d'aleshores. Aquest treball arriba quan el 24 de març farà cinc anys d'aquella catàstrofe aèria que es va emportar la vida de 149 persones.

I després, recupera "Paper mullat", el documental de producció pròpia de TV3 d'Albert Elfa i Ricard Belis en què infants empoderats denuncien l'incompliment dels seus drets. Consideren la Convenció dels Drets dels Infants, de la qual ara es compleixen 30 anys, paper mullat.

El 24 de març farà cinc anys de la catàstrofe del vol de Germanwings, estavellat de manera intencionada contra els Alps francesos per un dels pilots, l'alemany Andreas Lubitz, que es va suïcidar i es va emportar la vida de 149 persones darrere seu.

La notícia, que va sorprendre el món sencer, ha donat peu a un documental nou, dirigit per Josep Rovira, amb la realització de David Burillo i la producció a càrrec de Joan Pavon, en el qual s'analitza l'impacte i el trauma que les famílies dels desapareguts viuen des d'aleshores.

Malgrat que en tots els processos de dol es diu que el temps és un aliat en la curació de les persones, això no sempre és del tot cert, com es desprèn de les entrevistes que apareixen al documental, i sobretot menys encara quan els fets que comporten la desaparició d'una persona estimada són de la magnitud i la irracionalitat d'aquest sinistre.

Per això, el documental es titula "Els supervivents del vol 9525 de Germanwings", perquè l'impacte psicològic viscut pels familiars ha deixat molta gent amb una afectació emocional extrema, que han de sobreviure encara avui dia al drama del record.

Al documental s'entrevisten una quinzena de familiars que recorden els moments més dolorosos que es van desencadenar al migdia d'aquell fatídic 24 de març del 2015. Primer, la notícia i la desinformació dels responsables oficials que, durant hores, donaven peu a la creença que potser hi havia supervivents; després, la revelació, més impactant encara, que havia estat obra d'un dels pilots, que va estavellar l'avió aprofitant que el comandant havia sortit de la cabina. I, finalment, i de manera prolongada en el temps, fins avui mateix, imaginar-se com devien ser els deu minuts finals d'agonia en adonar-se que l'avió baixava contra les muntanyes.

A part dels relats aportats pels familiars que han participat en el documental, l'equip del programa n'ha acompanyat un fins al lloc dels fets, unes valls de la localitat francesa de Prats de Blèuna Auta, als Alps francesos, per pujar el camí de muntanya que du fins al lloc de l'accident, travessant un paisatge impactant per la nevada i pels records que revivia el protagonista.

Al documental també s'han visitat els diversos equipaments construïts a Lo Vernet, la població habitada més pròxima al lloc de la tragèdia per la companyia aèria Lufthansa, propietària de Germanwings, en memòria dels morts, i per acollir les visites que sovint hi fan les famílies. Mentre que altres protagonistes han guiat les càmeres fins als espais on guarden els records més íntims de les persones desaparegudes, i han ofert reflexions sobre el coneixement final del que és la vida, que han descobert de retruc, i encara que soni malament, gràcies a la tragèdia.

I després, "Paper mullat", el documental de producció pròpia de TV3, produït per Albert Elfa i Ricard Belis en què infants empoderats denuncien l'incompliment dels seus drets. Consideren la Convenció dels Drets dels Infants, de la qual ara es compleixen 30 anys, paper mullat.

El documental d'Albert Elfa i Ricard Belis explica la vida d'en Josep, la Ouafa, la Bianca, la Momo, l'Amadou, entre altres. En Josep, de 14 anys, lidera assemblees del sindicat de barri contra els desnonaments. La Ouafa, de 16 anys, de Torre Baró, denuncia deficiències en l'ensenyament i l'alimentació. La Bianca, de 16 anys, lluita pel medi ambient i assenyala els perills de la contaminació a Barcelona. La Momo desvela per primera vegada els abusos sexuals de què va ser víctima quan tenia 6 anys. L'Amadou, un MENA de 18 anys, lluita contra l'estigmatització i vol treballar per tenir un futur digne.

"Paper mullat" viatja també al Senegal, on es fa ressò dels perills de milions de nens i nenes que viuen al carrer, que no tenen cap tipus d'identificació i estan en mans de les màfies que els utilitzen, sobretot, per traficar amb els seus òrgans.

El documental de producció pròpia de TV3 denuncia casos de famílies amb infants que han de viure al carrer perquè no es poden permetre pagar un lloguer, de barris a les grans ciutats catalanes on les circumstàncies de pobresa extrema retallen les esperances de vida dels infants i limiten les seves possibilitats educatives. Zones en què els menors s'han de quedar a casa, perquè no tenen on anar. Infants que passen gana o creixen obesos per culpa de la mala alimentació, i desnodrits perquè no tenen assegurat un àpat al dia.

Al seu voltant, centenars de militants socials i ONG es fan càrrec de suplir les mancances de les administracions en un moment en què la pobresa empeny per quedar-se enquistada en capes àmplies de la societat catalana i a les portes d'una altra crisi anunciada, que farà ploure sobre mullat.

Un de cada tres nens i nenes està en risc de pobresa o d'exclusió social a Espanya, i la inversió pública en protecció de la infància està molt per sota de la mitjana dels països de la Unió Europea. "Paper mullat" posa en evidència l'incompliment dels estats dels seus compromisos adquirits amb la signatura de la Convenció dels Drets dels Infants.

Equip:

Un documental d'Albert Elfa i Ricard Belis
Producció: Ruth Llòria
Imatge: Marc Durà
Muntatge: Xavier Abad

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut