Jaume Vilalta, director de "Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33.
Jaume Vilalta, director de "Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33.

El risc d'allaus, a "Quèquicom"

Demà, dimecres 6 de febrer, a les 22.30, al 33, "Quèquicom" estrenarà el reportatge de Pere Renom i Cari Pardo "Prevenir les allaus", que parla dels diferents tipus de neu i allaus i explica com reconèixer-los.

La neu es forma als núvols per un procés sorprenent que es diu "sublimació

inversa", però un cop a terra es comporta de manera poc previsible. En aquest reportatge de "Quèquicom", Pere Renom puja esquiant a un cim de 2.417 metres d'altitud amb dos muntanyencs experimentats, un dels quals, Ivan Afonso, va sobreviure a una allau fa 20 anys. Ara la nivologia ha avançat molt. Lauegi (allau en aranès), és l'equip de nivòlegs que determina l'estabilitat de la neu per fer la predicció diària de seguretat. Les estacions d'esquí i els seus accessos estan sota control constant i en ocasions es provoquen explosions per evitar l'acumulació de neu. El gall fer viu als boscos propers. És compatible l'esquí amb la conservació de la fauna d'alta muntanya?

Hi intervenen Ivan Afonso, tècnic de fauna; Isaac Castet, agent de medi ambient; Montserrat Bacardit i Ivan Moner, tots ells del Conselh Generau d'Aran.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.30.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut