El futur s'escriu al 33, arriba "El dia de demà"

Vencerem la malaltia? La vida humana tindrà límit? Els robots treballaran per nosaltres? Aquestes són algunes de les preguntes que, a partir del dilluns 1 de maig, tindran resposta en el nou programa del 33, "El dia de demà", que s'ha presentat aquesta tarda al CaixaForum de Barcelona, en una roda de premsa a la qual hi ha assistit Cristian Trepat, cap d'Entreteniment i Programes Culturals de TV3; Josep Puigbó, director i presentador del programa; Anna Bonet, subdirectora; Jordi Serra del Pino, prospectivista, i Valentí Farràs, director de CaixaForum.

Valentí Farràs, que ha obert l'acte, ha destacat que l'Obra Social de "la Caixa" fa anys que "aposta per construir una societat més justa i amb més oportunitats de futur per aquells que més ho necessiten. S'ha de mirar el demà amb una mirada del segle XXI, fer un punt de reflexió i anàlisi per incidir en la construcció d'un futur més just. ‘El dia de demà' pot contribuir a fer aquesta construcció del futur".

Cristian Trepat ha explicat que el nou programa "vol donar resposta a les preguntes més habituals que els ciutadans es formulen sobre el futur, dibuixar quin serà el panorama d'una manera entenedora i clara, apropar temes que poden semblar àrids, però que són d'indubtable interès general". "El dia de demà" és una idea original del periodista Josep Puigbó, director i presentador de la nova docusèrie que dibuixarà com seran Catalunya i el món l'any 2050. El projecte, però, té la seva història i ha madurat a través dels anys. Puigbó, que durant cinc temporades ha recollit la memòria dels savis del país, ara fa un gir i es planteja resoldre el futur. Tal com ha explicat, "la idea va sorgir fa 23 anys, el 1994. Llavors potser no era el moment, perquè el futur no era motiu de preocupació, tot eren certeses i només podia ser millor que el present. Ara, però, res és segur, tot és ple de dubtes i incògnites. Quin món ens espera? Aquesta és la pregunta que vol respondre el programa". A "El dia de demà" podrem veure aquest futur des d'àmbits tan diferents i diversos, però fonamentals, com la salut, l'educació, el treball, els humans, l'alimentació, els diners, la població, les dones, la família, la guerra, la vellesa, l'energia i la llengua. Cada un d'aquests temes serà un capítol monogràfic d'"El dia de demà".

Josep Puigbó ha assenyalat que "El dia de demà" és un programa inèdit a la televisió. "No n'hem trobat cap de semblant en cap televisió mundial. Els mitjans sempre estan immersos en la immediatesa i no es fa aquesta reflexió sobre temes tan importants com aquests. La proposta del programa és oferir, amb l'ajut d'especialistes i reportatges, claus i elements perquè els espectadors reflexionin i treguin les seves pròpies conclusions".

Les intervencions de diversos experts en cada matèria dibuixaran diferents escenaris de futur sobre cada un dels temes. Jordi Serra del Pino, reconegut prospectivista, els analitzarà i en subratllarà aspectes clau. Serra ha reflexionat en veu alta: "Sovint pensem que només tenim el present i el futur no existeix. Però, què és el present? Aquest instant? Ja ha passat, ja és passat. Només tenim el futur". Serra, com a especialista en prospectiva, basant-se en coneixements quantificables i dades mesurables, dissenya escenaris de futur, saber quines coses poden passar i per què poden passar. "Però" –ha advertit– "que passin o no només dependrà de nosaltres. Si ens agrada l'escenari, cal construir-lo. Si no el volem, s'ha de procurar que no passi". Aquesta és la primera experiència televisiva de Jordi Serra, que ha treballat intensament per trobar un llenguatge planer i entenedor per acostar al públic el concepte i temes complexos. Per aconseguir-ho, el programa utilitza tota una simbologia que farà accessibles els temes que es tracten.

Anna Bonet, subdirectora, és l'aposta del programa per una nova fornada de periodistes rigorosos i professionals, i per una mirada actual sobre el futur, segons ha explicat Puigbó. Bonet mostrarà a través de diversos reportatges que, en part, el futur ja és aquí, entre nosaltres. "Hi ha molts casos que es veuran en els reportatges, i que són reals: crear teixit d'un cor humà a través de cèl·lules dels cabells; robots que fan cotxes i ben aviat feines creatives; societats sense diners; humans que s'implanten tecnologies com si fossin cíborgs... Tot això ja és present i futur imparable", ha explicat la periodista.

A més de la mirada dels especialistes puntuals que participaran en funció de cada tema que es tractarà en els tretze capítols de la docusèrie, tres generacions de ciutadans anònims –avis, fills i nets– faran l'exercici de pensar el futur a través de les seves experiències i canvis viscuts. La realització d'"El dia de demà", d'Antonio Cortés i Jordi Homs, aporta models de llenguatge visual nous i trencadors a la sèrie, en consonància amb l'esperit general d'una producció inèdita.

"El dia de demà" és una producció d'UNDATIA per a Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa".

A partir del dilluns 1 de maig, a les 22.25, el futur s'escriu al 33: "El dia de demà".

tv3.cat/eldiadedema

Anar al contingut